Actualitzat 22/10/2015 14:59

L'Audiència fixarà aquest divendres el desenvolupament del judici del cas Nóos

Urdangarin, bajando la cuesta de los Juzgados de Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Provincial de les Balears fixarà aquest divendres el desenvolupament i el nombre de sessions del judici del cas Nóos, el començament del qual està previst que sigui l'11 de gener del 2016 i en què seran jutjats la Infanta Cristina i 17 acusats més.

Ho farà durant una vista en què hauran d'estar presents tant la Fiscalia Anticorrupció com la resta de parts personades en la causa.

En concret, la compareixença tindrà lloc a porta tancada, a partir de les 10.00 hores, a la seu de l'Escola Balear d'Administració Pública (Ebap), edifici cedit pel Govern per celebrar el judici a causa de la seva magnitud i del nombre de processats, testimonis i mitjans de comunicació previstos.

Durant la mateixa vista, el tribunal decidirà a més si ajorna el començament del judici després d'haver-ho sol·licitat així diverses de les defenses per coincidir amb la celebració de dues altres vistes orals per corrupció en les quals també es troba personat aquest advocat.

El judici tindrà lloc més de cinc anys després que el jutge José Castro posés la lupa sobre les activitats suposadament irregulars desplegades entorn de l'Institut Nóos, que es van saldar amb un presumpte desviament de 6,2 milions d'euros públics de la Comunitat Valenciana, Balears i Madrid.

El tribunal que enjudiciarà la causa estarà format pel seu president, Juan Pedro Yllanes; Eleonor Moyà, la magistrada designada ponent, i l'encarregada de redactar la sentència, Samantha Romero.

TOTS ELS ACUSATS

A més de la Infanta, també seran jutjats, en relació amb el paper del propi Institut Nóos, el seu marit, Iñaki Urdangarin; l'exsoci d'aquest, Diego Torres; la seva dona, Ana María Tejeiro; l'excomptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro, l'exassessor jurídic, Miguel Tejeiro, i l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a escala internacional, Salvador Trinxet.

A l'àmbit balear, s'asseuran al banc dels acusats l'expresident del Govern, Jaume Matas, l'exdirector general d'Esports, José Luis 'Pepote' Ballester, l'exgerent de la Fundació Illesport, Gonzalo Bernal, l'exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur), Miquel Àngel Bonet, i l'exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alía.

Pel que fa als exalts càrrecs de la Comunitat Valenciana, seran jutjats el mateix Alfonso Grau, l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana, Luis Lobón, l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa), Jorge Vela, l'exdirectora de gestió, Elisa Maldonado, i el també exdirector general José Manuel Aguilar. També es troba a la llista l'exconsellera delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen.

PETICIONS DE MÉS DE CENT ANYS DE PRESÓ

En concret, la Fiscalia Anticorrupció sol·licita més de cent anys de presó per a 14 dels acusats del cas Nóos --entre els quals no hi ha la Infanta--, 19 anys i mig dels quals els reclama per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres.

Pel que fa a Cristina de Borbó, el fiscal Pedro Horrach no considera que existeixin indicis delictius sobre ella, si bé la considera responsable civil a títol lucratiu per haver-se beneficiat de 587.413 euros després d'haver obtingut, a través d'Aizoon, un aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin.

VUIT ANYS DE PRESÓ PER A LA INFANTA

Per la seva banda, Manos Limpias és l'única de les acusacions que sol·licita, en el terreny penal, la condemna de la Infanta, ja que reclama per a ella vuit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

El sindicat sosté que el seu paper, a través d'aquesta figura jurídica, va ser imprescindible perquè el seu marit pogués defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008.

Segons les indagacions, ho va fer a través d'una de les mercantils que integraven la trama, Aizoon, de la qual són copropietaris la Infanta i Urdangarin i presumpta tapadora de la qual Urdangarin es va servir per desviar fons públics i defraudar Hisenda.

D'altra banda, fins a 363 testimonis seran interrogats durant els diversos mesos del judici.

Entre ells hi ha l'exvicepresident del Govern espanyol, Rodrigo Rato, l'exalcalde i expresident de la Comunitat de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, el seu homòleg a la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i exalts càrrecs de Zarzuela, com Carlos García Revenga i Alberto Aza.

Malgrat que les indagacions van fer els seus primers passos a començament del 2010, va ser el novembre del 2011 quan van esclatar definitivament amb l'escorcoll de Nóos i de diverses de les societats a ell vinculades.

El fet que la germana del rei Felip VI figurés com a vocal al Consell d'Administració de l'Institut i com a sòcia al 50% d'Aizoon, va començar a suscitar les sospites dels investigadors entorn de fins a quin punt era coneixedora de les activitats suposadament irregulars d'Urdangarin i Torres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés