Publicat 9/1/2019 15:04:16CET

L'Audincia de Barcelona obliga a retornar al pare dos fills sostrets a Mxic per la mare

Faana del Palau de Justícia, seu del TSJC i de l'Audincia de Barcelona
Europa Press - Archivo

BARCELONA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Audincia de Barcelona ha confirmat la gurdia i custdia d'un pare, veí de Cerdanyola del Valls, sobre els seus dos fills que li van ser sostrets per la mare i fa des de l'estiu del 2014 que viuen a Mxic, per la qual cosa s'obliga a la mare a retornar-los, ha informat aquest dimecres el Collectiu Ronda.

La Secció 18 de l'Audincia ha confirmat la sentncia del jutjat de primera instncia que va dictaminar el divorci de la parella i va atorgar la gurdia i custdia dels dos fills menors al pare, la qual cosa establia un rgim de visites per a la mare, resident a Mxic, en períodes vacacionals.

Després de l'estiu del 2014 la mare no va retornar els menors al seu pare com estava estipulat, i ara l'Audincia considera que es va produir un "trasllat illícit" que no pot suposar un canvi competencial i determina que recau en la justícia espanyola la decisió sobre els menors, segons la sentncia de l'Audincia consultada per Europa Press.

En parallel, segueix obert un procediment de substracció internacional a Mxic a partir de la sollicitud de restitució del pare presentada el 8 d'octubre del 2015, i els tribunals mexicans en dues ocasions han dictat a favor seu, i han ordenat la restitució immediata dels menors, una decisió que est suspesa a l'espera de resoldre una petició d'empara de la mare.

La mare havia recorregut la sentncia de divorci considerant que atorgar la gurdia i custdia al pare infrigia el principi d'inters dels menors, i afegia que aquesta decisió era una sanció contra ella per haver-se quedat a viure a Mxic amb els nens sense el consentiment patern.

NO ÉS UN "CSTIG" A LA MARE

En la seva sentncia, l'Audincia de Barcelona respon que la sentncia no atribueix la guarda al pare com a cstig per la mare sinó sobre la base dels informes, que determinen que la dona "no preserva la figura paterna davant dels menors ni fomenta la relació paternofilial".

"Al marge del fet objectiu de la illicitud del trasllat dels fills a Mxic, hi ha proves abundants i diverses dels comportaments obstaculitzadors per part de la mare", argumenta l'Audincia, a més d'acollir les pericials que van considerar que el millor per als menors és tornar a Espanya amb el seu pare.

L'advocada del Collectiu Ronda Esther Costa ha destacat el carcter innovador de la decisió perqu el més habitual és que, malgrat que sostreure un menor és "un greu illícit", les sentncies judicials solen determinar que restituir la guarda al progenitor que la té assignada pot agreujar els efectes de la substracció.

La lletrada ha valorat que, en casos com aquest, "l'única prioritat a considerar és quina decisió pot comportar un benefici més gran per al desenvolupament psíquic i emocional del menor", sense anteposar els criteris d'adaptació a l'entorn, la qual cosa sol passar la majoria de vegades.

el més llegit

 1. 1

  La UME arriba a Badalona (Barcelona) després de la sol·licitud d'ajuda del Govern

 2. 2

  Sabadell ven la seva dipositaria a BNP Paribas per 115 milions i aconsegueix una plusvàlua de 75 milions

 3. 3

  Coronavirus.- Mossos immobilitza 1.681 litres de "fals gel" desinfectant a Rubí (Barcelona)

 4. 4

  Coronavirus.- La Diputació de Barcelona cedeix vehicles de la seva flota a CatSalut

 5. 5

  Robles reconeix que la situació es pot "tornar a repetir" a la tardor i admet "errors"