Publicat 26/12/2019 17:49:01 +01:00CET

L'Audiència acorda fiança per a un cinquè CDR perquè no van trobar termita, sinó els materials precursors

Un dels CDR detinguts en l'operació Judes declara a l'Audiència Nacional
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS - Archivo

És el primer que quedarà en llibertat del 'nucli productor' d'explosius si paga els 10.000 euros que li ha imposat el tribunal

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat aquest dijous una fiança de 10.000 euros per a Alexis Codina, el cinquè dels set CDR que van ser empresonats al setembre que podrà quedar en llibertat provisional.

Si abona la fiança, Codina es convertirà en el primer membre del 'nucli productor' dels explosius de l'Equip de Resposta Tàctica (ERT) que queda en llibertat provisional, perquè el tribunal considera que les substàncies precursores que van utilitzar els investigats "no són en si mateixes explosius".

Segons el sumari de la causa, al qual va tenir accés Europa Press, el domicili habitual d'Alexis Codina podia ser un "laboratori clandestí" per a la cèl·lula terrorista en la preparació, confecció i pràctica de diversos compostos explosius, tal com concloïen els investigadors de la Guàrdia Civil. Al seu torn, el domicili hauria servit d'emmagatzematge i dipòsit per a tercers de les substàncies perilloses.

No obstant això, la sala destaca que en la pericial que van fer els dos tècnics del Grup de Desactivació d'Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil de Barcelona no s'hi ha trobat cap "referència a l'existència d'explosius, sinó únicament de substàncies que degudament barrejades i seguint els corresponents procediments tècnics podrien arribar a convertir-se en explosius (precursors)". A més a més, insisteix que al domicili de Codina no s'hi va trobar termita, sinó que se'n van trobar precursors.

Per acordar la mesura de presó eludible sota fiança de 10.000 euros per a Codina, la sala valora l'existència de "clars elements d'arrelament, personals, socials i familiars" i no veu que hi hagi "risc real d'entorpir el procediment o de destruir proves".

NOMÉS QUEDARIEN DOS CDR A LA PRESÓ

Si paga la fiança, Alexis Codina es convertirà en el cinquè dels set CDR que van ser empresonats el passat 26 de setembre que podrà sortir de la presó de Soto del Real, això sí, amb mesures cautelars com ara compareixences setmanals davant del jutjat o la comissaria dels Mossos d'Esquadra més propera al seu domicili, prohibició de sortir del territori nacional amb entrega de passaport i designació de domicili on ser localitzat.

Fins ara, l'Audiència Nacional havia acordat la presó provisional eludible sota fiança per a Eduard Garzón, Xavier Buïgas, Guillem Xavier Duch --aquests tres van sortir en llibertat divendres passat-- i Ferran Jolis --la interlocutòria del qual ha estat notificada aquest dijous--. Segons la investigació de la Guàrdia Civil, els quatre formaven part del 'nucli executor' de l'ERT, és a dir, no havien manipulat les substàncies precursores d'explosius.

Aquest dijous, la sala penal, amb el vistiplau de la Fiscalia, ha ampliat el criteri per acordar fiança també per a un membre del 'nucli productor', per la qual cosa ja només queden a la presó dos dels detinguts el setembre passat: Jordi Ros i Germinal Tomàs.