Publicat 28/07/2020 09:44CET

L'atur va pujar a Espanya en 55.000 persones el segon trimestre

Un cambrer serveix a la terrassa d'un bar. Barcelona, Catalunya (Espanya), 26 de maig del 2020.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

L'atur va pujar a Espanya en 55.000 persones el segon trimestre de l'any, un 1,6% més que el trimestre anterior, i l'ocupació va disminuir en 1.074.000 llocs de treball (-5,4%) a causa de l'impacte de la crisi sanitria i l'estat d'alarma, que va afectar prcticament tot el període d'abril-juny.

La dada d'atur d'aquests tres mesos és la pitjor d'un segon trimestre des del 2012, quan l'atur va pujar en 63.100 persones, mentre que el descens de l'ocupació ha superat tots els registres de la crisi del 2008.

En acabar el mes de juny, el nombre total de desocupats es va situar en 3.368.000, i el nombre d'ocupats, en 18.607.200 persones, mentre que la taxa d'atur va escalar nou dcimes, fins al 15,3%, ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que destaca que l'EPA continua reflectint la situació de la pandmia.

Estadística recorda que en aquest més d'un milió d'ocupacions perdudes entre abril i juny no s'hi inclou els afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) de suspensió de contracte, perqu la metodologia EPA els considera ocupats mentre aquesta suspensió sigui inferior a tres mesos.

En canvi, assenyala l'INE, la suspensió o la reducció de jornada dels treballadors afectats per un ERTO, juntament amb la influncia d'altres tipus d'absncies laborals, sí que s'ha reflectit en les hores efectives de treball, que han disminut un 22,5% respecte del primer trimestre de l'any.

Amb aix, el nombre d'ocupats que efectivament va treballar entre els mesos d'abril i juny va ser de 13.901.000 persones, l'equivalent a poc més d'un ter de la població a partir de 16 anys.

Quant a l'augment de l'atur en 55.000 persones entre abril i juny, l'INE assenyala que no tots els que van perdre la feina durant aquest període es van classificar com a desocupats, perqu una part es van passar a considerar inactius, fet que explica l'augment significatiu dels inactius durant el segon trimestre (1.062.800 persones més).

Aquest increment de la inactivitat es deu fonamentalment al fet que el confinament i el tancament d'empreses va impedir que 1.628.500 persones busquessin feina malgrat estar disponibles per treballar. "Per aix, no han pogut complir totes les condicions que la definició OIT exigeix per ser desocupat i han estat classificats com a inactius", diu l'INE.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés