Publicat 19/05/2015 20:52

L'atenció especialitzada a discapacitats intel·lectuals en presons millora la seva qualitat de vida

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Els interns amb discapacitat intel·lectual que viuen a mòduls específics d'atenció especialitzada presenten una millor qualitat de vida que als qui s'intervé d'una forma menys intensiva, segons un estudi presentat aquest dimarts pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

La investigació avalua una mostra de 112 persones amb discapacitat intel·lectual ubicats en diferents mòduls dels centres penitenciaris catalans, amb un perfil de 33 anys, home, classificat en segon grau i en situació de penat, ha informat aquest dimarts la Conselleria de Justícia.

El 31% d'aquests interns ha perpetrat un delicte de robatori amb violència i intimidació i un 25% ha comès un delicte contra la propietat; els interns acumulen una mitjana de 8,8 faltes disciplinàries, un 44% ha dut a terme algun tipus de conducta autolesiva i en un 92% dels casos es tracta de reincidents penitenciaris.

Un 57% té el suport de familiars i un 84% presenta un historial d'abús de substàncies en algun moment de la seva vida; d'aquests interns, un 85% ha aconseguit el certificat oficial acreditatiu de discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DID).

Els resultats d'aquesta investigació indiquen que la qualitat de vida d'aquest grup poblacional millora de manera significativa com a conseqüència de l'atenció especialitzada que es proporciona al marge del funcionament ordinari de la resta del centre penitenciari.

El 1995, la Generalitat, en col·laboració amb la Federació Dincat, va desenvolupar el programa 'Accepta' per proporcionar atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual sotmeses a mesures penals.

Actualment, el programa, juntament amb els professionals de l'àmbit penitenciari, ofereixen una atenció descentralitzada en tots els centres penitenciaris catalans per avaluar la població amb DID, i exerceixen la intervenció més intensiva dels usuaris en els centres penitenciaris Brians 1, Quatre Camins i Model de Barcelona.

El juny del 2013 es va crear el Departament d'Atenció Especialitzada, a Quatre Camins, en el qual es tracten 36 interns de segon grau que pateixen una minusvalidesa intel·lectual i que necessiten un entorn ambiental que faciliti la seva atenció, en què el compliment de la pena i el seu tractament siguin adaptats a les seves característiques específiques.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés