L'Assemblea de Lisboa condemna la "deriva autoritària" del Govern espanyol a Catalunya i el seu Executiu la rebutja

Publicat 28/11/2019 20:37:41CET

La moció aprovada va comptar amb el suport del Partit Socialista Antonio Costa

MADRID, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea Municipal de Lisboa, l'òrgan deliberatiu de la capital portuguesa, ha aprovat una moció de condemna a la "deriva autoritària" del Govern espanyol a Catalunya en la qual reclama una "solució política" que inclogui l'alliberament dels presos sobiranistes, si bé la Càmera, que ostenta el poder executiu, l'ha rebutjat reiterant el seu "total respecte a la sobirania de l'Estat espanyol".

La moció es va votar el dimarts, a proposta del Partit Comunista, i va ser aprovada gràcies al suport del Partit Socialista del primer ministre, Antonio Costa, del Bloc d'Esquerra, els comunistes i els tres partits ecologistes, a més de set independents. En contra van votar el Partit Social Demòcrata (PSD), el Partit Popular (CDS) i un independent. Només va haver-hi dues abstencions, les d'un diputat independent i les del representant socialista José Moreno.

Costa va governar en solitari la passada legislatura (2015-2019) amb el recolzament al Congrés del Partit Comunista, el Bloc d'Esquerra i els Verds. En el seu nou mandat, que va començar el passat 31 d'octubre i arribarà fins el 2023, no ha aconseguit formalitzar l'aliança parlamentària, però el Partit Socialista manté l'Executiu.

El text condemna "les mesures repressives i la deriva autoritària del Govern i de les autoritats espanyoles en relació a la situació a Catalunya" i reclama "una solució política per a la qüestió nacional a Espanya, en respecte a la voluntat dels seus pobles i a la salvaguarda dels drets socials i altres drets democràtics".

En concret, demana al Govern en funcions de Pedro Sánchez que, "en la cerca d'una solució política al conflicte, procedeixi al conseqüent alliberament dels detinguts catalans". En les consideracions, condemna "les dures penes de presó a dirigents de forces polítiques, parlamentaris i exmembres del Govern regional de Catalunya".

"Tal decisió, en línia amb el recurs a la coacció, a la repressió i a la judicialització davant la complexa qüestió nacional a Espanya, no només no ha contribuït a trobar una solució política, sinó que ha agreujat el problema", assenyala la moció en al·lusió a la sentència de el 1-O.

A més, considera que "la instrumentalització dels sentiment nacionals, l'escalada de fets consumats i l'absència d'una solució política no poden servir per eludir les responsabilitats de tots quants han promogut una política amb greus conseqüències socials, ja sigui a Espanya o a Catalunya, i per promoure valors reaccionaris i de sectors feixistes franquistes que durant desenes d'anys van oprimir als pobles d'Espanya".

La moció esmenta com a "expressió" de "aquesta deriva repressiva" l'anomenada 'llei mordassa' de 2015, "que atempta contra les llibertats i els drets polítics i democràtics fonamentals".

L'Assemblea de Lisboa va acordar a més enviar la moció als governs d'Espanya i Catalunya, així com a les autoritats locals de Barcelona, i al Ministeri d'Exteriors portuguès.

L'EXECUTIU DE LISBOA ES DESMARCA

Un dia després, el dimecres, la Càmera de Lisboa va emetre un comunicat de resposta a la moció de l'Assemblea en el qual reitera la seva "inequívoca" posició referent a això: "Total respecte a la sobirania de l'Estat espanyol, la seva Constitució, les seves lleis i el funcionament de les seves institucions".

Així mateix, l'òrgan executiu aclareix que les decisions adoptades per l'Assemblea no vinculen de cap manera a la Càmera, on "no s'ha dut a terme cap deliberació" sobre Catalunya i "no serà aprovada amb aquest tenor".

La Càmera de Lisboa està presidida per Fernando Medina, del Partit Socialista. L'Assemblea, per la seva banda, compta amb majoria socialista (33 escons), sent 38 la xifra necessària per aprovar resolucions. Li segueixen els socialdemòcrates (11), els populars (5), els comunistes (5) i el Bloc d'Esquerra (3). Els tres partits ecologistes tenen dos escons cadascun i hi ha deu independents.