Publicat 20/08/2015 14:15

L'arribada de metges estrangers a Barcelona segueix a la baixa i supera el seu mínim històric

BARCELONA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

L'arribada de metges estrangers a Barcelona segueix la tendència a la baixa iniciada el 2011 i l'any passat va arribar al seu mínim històric, al representar el 40,5% del total de 31.443 facultatius col·legiats.

Ho ha explicat a Europa Press el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, que ha concretat que els nascuts a Llatinoamèrica són els metges estrangers més abundants (77,5%), seguits dels de la Unió Europea (12,5%), Pròxim Orient (3,8%), Europa de l'Est (12,5%), Àfrica (2,4%) i altres països (1,6%).

Aquest col·lectiu va arribar a representar el 58,8% del total de metges de Barcelona el 2010, però a partir de l'any següent va començar a baixar a causa de la crisi i les restriccions pressupostàries.

A més dels estrangers, Padrós ha detallat que el 63,6% de metges ha nascut a Catalunya i el 18,6% a la resta d'Espanya, un col·lectiu que s'ha anat incrementant progressivament els últims anys per compensar el retrocés en l'arribada d'estrangers.

Ha desmentit els qui argüeixen "que els metges catalans han d'anar-se'n a altres països perquè a Catalunya no se'ls dóna oportunitats", i ho ha argumentat al·legant que només 290 facultatius es van donar de baixa del COMB l'any passat pel seu trasllat a l'estranger, una xifra semblant a la del 2013.

"Els nostres metges no se'n van, no és veritat. Són pocs els que se'n van i dels que no fan, la majoria (66,6%) són metges estrangers", ha defensat Padrosa tenint en compte les dades de col·legiació del 2014.

FEMINITZACIÓ DE LA PROFESSIÓ

Les dades corroboren que "la feminització de la professió continua avançant de manera inexorable", especialment entre les professionals més joves, tenint en compte que el 65,5% de les col·legiades menors de 45 anys són dones.

"Si ens fixem en la població total actual --50,2% d'homes i 49,8% dones amb una mitjana de 50,4 anys-- és possible que el 2015 s'arribi per primera vegada a un equilibri entre homes i dones", tenint en compte les jubilacions i baixes.

Sobre aquest últim aspecte, les dades destaquen un increment de jubilacions i baixes "que fa que el balanç de metges en actiu sigui estable": el motiu principal de les baixes és el trasllat a l'estranger, tot i que s'ha reduït en relació amb l'any anterior.

"La prevista onada de jubilacions els anys vinents, juntament amb el procés de feminització, constitueixen dos dels grans reptes" de la demografia col·legial a Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés