Publicat 19/11/2019 10:43:48 +01:00CET

L'APS publicarà aquest dimarts la sentència del cas dels ERO sobre Chaves, Griñán i 19 excàrrecs més de la Junta

Els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán a la sala de l'Audiència de Sevilla.
Pool - Archivo

SEVILLA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

Els 21 ex-alts càrrecs de la Junta d'Andalusia, acusats d'haver participat en una xarxa de corrupció política que va concedir ajudes de manera arbitrària a diverses empreses mitjançant expedients de regulació d'ocupació (ERO), entre els quals hi ha els dos expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán, coneixeran la sentència aquest dimarts, a les 12,00 hores.

Segons han informat a Europa Press fonts judicials, els tres magistrats que han dirigit el judici, Juan Antonio Calle Peña, Pilar Llorente i Encarnación Gómez, no seran presents a la sala, i una funcionària els entregarà la sentència un a un.

La Fiscalia els acusa de defraudar 855 milions d'euros després de la suposada creació d'un sistema d'ajudes públiques "totalment opac" al marge "dels ciutadans" i dels controls que estableix la Intervenció General, un import en principi destinat a la reactivació d'empreses en crisi i a ajudar els treballadors.

El jutge Juan Antonio Calle Peña ha treballat amb molta intensitat aquests darrers mesos, amb períodes de dedicació exclusiva, i precisament dimecres passat va vèncer l'última pròrroga de 15 dies que la Sala de Govern del TSJA va concedir al president de la sala.

L'exposició de les conclusions definitives i els informes finals de les parts, la Fiscalia, les acusacions del PP-A i Manos Limpias i les 21 defenses va tenir lloc l'octubre de l'any passat.

Els 21 ex-alts càrrecs estan acusats per un delicte continuat de prevaricació i un delicte continuat de malversació. Si bé, alguns d'ells només han estat enjudiciats per prevaricació, com Manuel Chaves, els exconsellers Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez, l'exviceconseller José Salgueiro, l'ex-director general de Pressupostos Antonio Lozano i l'excap del Gabinet Jurídic Francisco del Río, s'enfronten a deu anys d'inhabilitació.

Les sol·licituds de pena van des dels sis als vuit anys de presó per als acusats de prevaricació i malversació. En aquest grup es troben José Antonio Griñán, l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, l'ex-interventor general Manuel Gómez, l'ex-director general de l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA), posterior Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA), Jacinto Cañete, i l'ex-secretària general tècnica d'Ocupació Lourdes Medina, tots ells enfrontats a sis anys de presó i a 30 d'inhabilitació.

En aquest sentit, cal recordar que en la fase de conclusions, el ministeri públic va rebaixar de vuit a sis anys de presó la sol·licitud de pena per a dos dels encausats, en concret a Cañete i Medina. Si bé, l'acusació del PP-A, que han exercit els advocats Luis García Navarro i Lourdes Fuster, van mantenir la seva petició de vuit anys per a aquests dos ex-alts càrrecs.

D'altra banda, els acusats que s'enfronten a una petició de vuit anys de presó són els exconsellers Francisco Vallejo, José Antonio Veiés i Antonio Fernández; els directors generals de Treball Francisco Javier Guerrero i Juan Márquez; l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá i l'exviceconseller d'Innovació Jesús María Rodríguez Román; l'ex-director general d'IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano i els ex-secretaris generals tècnics Juan Francisco Sánchez i Javier Aguado.

Finalment, l'advocat de Manos Limpias, Rafael Prieto, va retirar l'acusació de malversació per tots els acusats i íntegrament per a Chaves, l'ex-interventor general Manuel Gómez i excap del gabinet jurídic de la Junta Francisco del Río.