Publicat 08/11/2019 18:29

L'APM reconeix l'"esfor" dels jutges a Catalunya davant un "clima de pressió intolerant"

MADRID, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Professional de la Magistratura (APM) ha celebrat entre aquest dimecres i divendres el seu XXIV Congrés Nacional a Saragossa en qu han reconegut l'"esfor extraordinari" que fan els jutges i magistrats a Catalunya davant el "clima de pressió intolerant" que estan vivint per la situació política a aquesta regió.

L'associació judicial ha fet una moció amb la qual "se solidaritza" amb els jutges destinats en aquesta comunitat autnoma, al mateix temps que "reconeix i agraeix l'esfor que diriament" fan tots els jutges destinats a Catalunya davant el "clima de pressió intolerable".

Així mateix, l'APM ha instat tots el poders públics responsables, estatals i autonmics, que posin a disposició els mitjans necessaris per "garantir el desenvolupament de la seva essencial funció sense coaccions ni violncies dirigides a fer fallida la independncia judicial".

Durant els dos dies de durada del Congrés Nacional, els membres de l'associació han debatut diversos temes relacionats amb l'expedient judicial electrnic, mesures organitzatives de la justícia o l'agilitació processal sobre les quals s'han aconseguit una vintena de conclusions.

Així, sobre el debat de si els instructors han de ser els jutges o els fiscals, els membres de l'APM defensen que "ha de mantenir-se el model d'instrucció" vigent, que és all que atribueix els jutges la "fase d'investigació oficial del delicte".

"En primer lloc, perqu, de conformitat amb la Constitució Espanyola, el jutge és el garant dels drets i interessos legítims de tots els ciutadans. En segon lloc, per la independncia de jutges i magistrats, sense una altra submissió ni obedincia que no
sigui el que deu a la llei", explica les conclusions, que han estat recollides per Europa Press.

DEROGACIÓ DELS TERMINIS D'INSTRUCCIÓ

Així mateix, l'APM també ha insistit en la necessitat de derogar l'article 324 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) que marca la durada de les instruccions de les causes penals.

Al Congrés també s'ha parlat sobre la comunicació d'esdeveniments de repercussió meditica i davant la "notable manca en el si del Poder Judicial", l'associació torna a reclamar la creació de la figura del "jutge portaveu" en cadascun dels Tribunals Superiors de Justícia, que ha de ser "incompatible" amb els portaveus de les associacions judicials.

D'igual manera, l'APM considera necessari que jutges i magistrats puguin optar a rebre formació específica en matria comunicativa i, així, mentre no s'implementin mesures com aquestes, creuen que s'han d'afavorir la comunicació d'aquests amb els gabinets de premsa dels Tribunals Superiors de Justícia.

SOBRECRREGA DE TREBALL

Finalment, entre la vintena de conclusions, l'APM també ha incls el relatiu a la sobrecrrega de feina als jutjats. En aquest sentit, proposa l'adaptació del nombre de qüestions repartides a cada rgan a la seva capacitat objectivada de resposta, "sense menyscapte d'articular mecanismes per donar satisfacció urgent a les matries
que ho precisin".

Així, exigeix la implantació de tribunals d'instncia i que es dissenyi un model de carrera amb diferents categories que possibilitin la previsibilitat de la trajectria professional de cada jutge i magistrat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés