L'APE defensa que les subministradores paguin més que les administracions i demana "agilitat" per a un pacte

Publicat 18/12/2019 15:47:13CET
La portaveu de l'APE, Maria Campuzano.
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha celebrat que les empreses subministradores de llum i gas hagin de pagar més que les administracions en la proposta d'acord plantejada pel Govern català, institucions i entitats socials per al pagament de la factura de les famílies en situació de pobresa energètica a Catalunya, i ha demanat "agilitat" per signar-lo.

Ho ha dit en roda de premsa aquest dimecres la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani.

"Avui ens trobem davant un punt d'inflexió en matèria de pobresa energètica a Catalunya, que, després de molt d'esforç i mesos de feina, tenim sobre la taula una nova proposta de conveni per presentar a Endesa i a la resta de companyies subministradores", ha sostingut.

Campuzano ha defensat que la proposta és la més ambiciosa possible, i ha assenyalat que "ara la pilota està a la teulada d'Endesa", i li ha dit que no pot menysprear que els ciutadans i les administracions li exigeixin la condonació del deute acumulat.

"Endesa ha de decidir si assumeix d'una vegada per sempre la seva responsabilitat en pobresa energètica o només respon de la seva junta d'accionistes i, per tant, el seu únic objectiu és maximitzar els seus beneficis", ha recalcat.

Campuzano ha reiterat que l'APE defensa que les empreses subministradores assumeixin el 100% de la factura de les famílies vulnerables "mentre el model energètic continuï controlat per aquestes grans empreses que fan negoci amb drets fonamentals", com la llum i l'energia.

"S'HA TRIGAT QUATRE MESOS"

Ha recordat que les cartes d'Endesa per reclamar el pagament de la factura a les institucions van arribar a l'agost i que el Govern català es va comprometre que els convenis estarien signats abans que acabés l'any, i ha criticat que "s'ha trigat quatre mesos que totes les administracions es posin d'acord" en una proposta de conveni.

"Els ritmes de l'administració no responen les necessitats de les famílies que avui dia pateixen per aquest endeutament, que pateixen, a més, l'assetjament de companyies com Endesa", ha exposat, i ha dit que no poden esperar més.

A la reunió també ha estat present la Mesa d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la seva presidenta, Francina Alsina, ha valorat que la proposta de conveni presentada aquest dimecres és un "primer pas".

Alsina ha exposat que lluitaran per garantir els drets de les persones en situació de vulnerabilitat, que ha remarcat que ascendeixen fins al 10% de la població a Catalunya.