Publicat 01/01/2015 12:10

L'any 2014 tanca amb més de 2.000 imputats per corrupció i part de Gürtel, Nóos i Pretòria llestos per a judici

Protestas en la Audiencia Nacional en la declaración de constructores de Gürtel
EUROPA PRESS

Aquest any van entrar a la presó Isabel Pantoja, Jaume Matas, Carlos Fabra, Josep Lluís Núñez i José María del Nido

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El balanç de la lluita contra la corrupció a l'any 2014 llança un total de més de 2.000 imputats, 150 casos oberts, personalitats polítiques i socials a la presó o acostant-se al banc dels acusats i diverses macrocauses a punt d'arribar a judici, entre les quals hi ha el cas Nóos, part de la trama 'Gürtel', el cas Campió o el cas Pretòria.

Ha estat l'any que un jutge de Palma de Mallorca va decidir jutjar la Infanta Cristina per delicte fiscal i l'any que van entrar a la presó una cantant --Isabel Pantoja--, un exministre --Jaume Matas--, dos expresidents de clubs de futbol --José María del Nido i Josep Lluís Núñez-- i un històric de la política condemnat per frau fiscal després d'un procés de 10 anys --l'expresident de la Diputació de Castelló i del PP provincial Carlos Fabra--.

A més, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va confessar que la seva família havia tingut diners a l'estranger durant tres dècades i tant ell com la seva dona i sis dels seus set fills estan ara imputats; un jutge va imputar l'exvicepresident popular Rodrigo Rato i un altre està a punt de seure al banc dels acusats el socialista Narcís Serra i una trentena d'exdirectius de Caixa Catalunya pels seus sous desproporcionats.

I ha estat l'any que el Suprem va rebre part de la causa dels ERO irregulars andalusos i investigarà els expresidents socialistes de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán, juntament amb els exconsellers i avui parlamentaris nacionals Gaspar Zarrías, José Antonio Viera i Mar Moreno.

El 2014 la Fiscalia Anticorrupció va decidir investigar l'històric sindicalista asturià José Àngel Fernández Villa per ocultar a l'estranger 1,4 milions d'euros, però de moment no hi ha imputació contra ell. L'any s'ha tancat amb la dimissió de l'alcaldessa d'Alacant, la popular Sonia Castedo, després de mesos de pressió del seu partit, i de la ministra Ana Mato, que no està imputada però sí identificada pel jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz com a "partícip a títol lucratiu" dels regals de la trama Gürtel al seu exmarit, l'exalcalde de Pozuelo (Madrid) Jesús Sepúlveda.

JUDICI A GÜRTEL

Precisament Gürtel és un dels casos que s'acosta al banc dels acusats, després de gairebé sis anys d'investigació, però només en allò relatiu a la seva primera fase, la que investiga els tripijocs de contractes per a la trama entre 1999 i 2005.

El jutge ha donat per acabada aquesta instrucció i jutjarà 43 persones, entre els quals hi ha els suposats capitostos Francisco Correa i Álvaro Pérez, excàrrecs del PP com Pablo Crespo, els extresorers Luis Bárcenas, Álvaro Lapuerta i Àngel Sanchís i exalcaldes com Guillermo Ortega i Sepúlveda, així com l'exconseller madrileny Alberto López Viejo. Molts hauran de tornar quan es jutgi la segona etapa, i encara quedarà la peça separada dels anomenats 'papers de Bárcenas', en què s'investiga una suposada caixa B del PP.

El tancament d'aquesta primera part de la instrucció de 'Gürtel' es produeix pocs mesos abans que Ruz hagi de deixar el jutjat --el mes de març del 2015, si no demana quedar-se com a reforç-- i en vigílies d'un any electoral.

A València està tancada la instrucció de cinc de les sis peces en les quals es divideix la branca valenciana de Gürtel --queda pendent la relativa a la Radiotelevisió valenciana i la visita del papa el 2006--. La primera a ser jutjada serà la que investiga els contractes de la trama per a la participació de la Comunitat a Fitur. Per Fitur s'asseuran al banc 13 persones, entre els quals hi ha alguns imputats també per Ruz. En total, Gürtel suma uns 150 imputats.

Aquest judici ha servit perquè el Tribunal Suprem aclareixi que si els imputats que són aforats dimiteixen dels seus càrrecs una vegada dictada la sentència d'obertura de judici oral, ja no canviarà el tribunal encarregat de jutjar-los. Aquesta doctrina afectarà també l'exsenadora socialista Elena Diego, que serà jutjada pel Suprem per un delicte de contractació irregular quan era alcaldessa de Villamayor (Salamanca).

També té sentència d'obertura de judici oral el cas Nóos, on l'Audiència de les Balears processarà 17 persones, entre les quals hi ha la Infanta Cristina, per delicte fiscal, i el seu marit, Iñaki Urdangarin, per nou delictes. Entre els imputats està l'expresident balear Jaume Matas, que té pendents altres causes --altres peces de Palma Arena, Over Màrqueting, Òpera-- i que va entrar a la presó el 28 de juliol per complir una condemna de nou mesos per tràfic d'influències.

L'exministre va rebre el tercer grau el 31 d'octubre, però l'Audiència de Palma el va anul·lar i haurà de tornar-hi. Interior ha defensat la decisió de Presons de concedir-li el tercer grau i el ministre ha afirmat públicament que l'actual clima social ha pesat en la decisió dels jutges d'obligar a entrar a la presó condemnats amb penes de menys de dos anys.

TERCERS GRAUS EN 'CAS HISENDA' I 'PALLEROLS'

Entre els quals hi ha l'expresident del Barça Josep Lluis Núñez, però tant ell com el seu fill gaudeixen del tercer grau des del dia de Nit de nadal, 38 dies després de començar a complir una condemna de dos anys i dos mesos per subornar inspectors d'Hisenda.

El desembre va aconseguir el tercer grau l'exdirector general d'Ocupació de la Generalitat de Catalunya Lluis Gavaldà, condemnat per desviament de subvencions, després de dos mesos i mig dels 18 que havia de complir. El seu germà Vicenç i l'empresari Fidel Pallerols, tots ells condemnats per finançament il·legal d'UDC, van aconseguir el tercer grau a l'estiu.

El 2014 el jutge Ruz va acabar la instrucció del 'cas Pretòria' i jutjarà per corrupció urbanística 11 persones, entre els quals hi ha l'exsecretari general de presidència i col·laborador de Pujol Lluís Prenafeta, l'exconseller d'Economia Macià Alavedra i l'exalcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz.

Aquest any s'ha tancat també a Galícia la instrucció del cas Campió amb 13 processats. A Aragó està llest per a judici el 'cas Molinos', amb 41, i a Astúries el 'cas Marea', amb 15. A Lanzarote, ha començat el judici del 'cas Unión'.

L'exalcalde de Santa Cruz de Tenerife Miguel Zerolo, que va deixar el juliol el seu escó de senador per CC, ha vist com el Suprem donava per prescrit un presumpte cas de suborn al 'cas Forum', però encara té pendent ser jutjat per corrupció urbanística a 'Las Teresitas'.

El Suprem ha preguntat a la Fiscalia si ha d'actuar contra el portaveu popular José Manuel Barreiro, perquè la jutge de Lugo el vincula amb el cas Pokémon (més de 100 imputats). A Múrcia han estat imputats el delegat del Govern, Joaquín Bascuñana, i l'alcaldessa de Cartegena, Pilar Barreiro, en el cas 'Novo Cartago'. A Almeria el president de la Diputació, Gabriel Amat, està acusat de prevaricació a 'La Fabriquilla'.

PÚNICA, ENFILADISSA, TARGETES BLACK

A més, el 2014 s'han destapat nous casos, entre els quals hi ha la trama 'Púnica' d'arranjament de contractes, sobretot a Madrid, un assumpte de 50 imputats pel que està a la presó preventiva l'exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados. A Sevilla, el cas Mercasevilla --una investigació que va portar els ERO-- ha tingut una nova derivada en l'operació Enredadera, amb altres 30.

Entre els més mediàtics, el suposat ús de targetes opaques de Caja Madrid i Bankia per més de 80 directius, un cas pel qual de moment estan imputats els expresidents de la caixa madrilenya Miguel Blesa i Rodrigo Rato i el seu exdirector general Ildefonso Sánchez-Barcoj.

També se seurà al banc de l'Audiència Nacional el socialista Juan Pedro Hernández Moltó, per falsejament de comptes i administració deslleial a Caixa Castella-la Manxa, intervinguda el 2009. Els expresidents de Caixa Espanya i Caja Duero també estan imputats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés