Actualitzat 23/12/2020 14:04 CET

L'ANC suspèn el Govern perquè "no ha culminat el procés d'independència" aquesta legislatura

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en roda de premsa telemàtica al costat del vicepresident de l'entitat, David Fernández, i del coordinador de la Comissió de Comunicació, Adrià Alsina.
EUROPA PRESS

Posa un 1 de 10 a l'acció política pels "desacords entre les forces independentistes"

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha anunciat que el balanç del Secretariat de l'entitat sobre la XII legislatura suspèn l'acció del Govern perquè "no ha culminat el procés d'independència de Catalunya".

"No és la legislatura que ens ha fet avançar en el compliment del mandat de l'1-O i a fer efectiva la república catalana", ha lamentat Paluzie aquest dimecres en roda de premsa telemàtica al costat del vicepresident de l'entitat, David Fernández, i del coordinador de la Comissió de Comunicació, Adrià Alsina.

"S'ha suspès el Govern perquè no s'ha respectat la voluntat dels electors i no s'ha complert amb els programes electorals amb els quals es van presentar en les eleccions del 21 de desembre i perquè hi ha hagut poques accions en termes de sobirania que es poden impulsar des de les institucions", ha afegit.

No obstant això, ha dit que aquest balanç negatiu s'ha de convertir en un "estímul" perquè la societat sigui exigent amb els seus representants, cosa que altres vegades ja ha ajudat a impulsar les accions de partits polítics i institucions, segons ella.

D'aquesta manera, ha explicat que l'ANC pretén "influir en els programes electorals de les candidatures que s'acabin conformat" de cara a les eleccions catalanes del 14 de febrer, i ha afirmat la voluntat de reunir-se amb les forces polítiques perquè així sigui.

VALORACIÓ D'ACCIÓ POLÍTICA

D'altra banda, el vicepresident de l'entitat, David Fernández, ha explicat que l'ANC ha puntuat amb un 2,3 sobre 10 el principi de "respecte per la voluntat dels electors" del Govern, i amb un 3 sobre 10 el compromís amb la declaració d'independència del 2017.

La nota per al compliment del mandat de l'1-O per fer efectiva la independència durant la XII legislatura ha estat un 2, perquè "no se n'ha considerat la vigència" del mandat malgrat declaracions puntuals i de commemorar-lo en dates assenyalades, com l'aniversari de l'1-O.

El punt amb la nota més baixa és l'acció política del Govern i del Parlament, amb un 1 sobre 10, cosa que Fernández ha atribuït als "desacords entre les forces independentistes" durant la gestió de la pandèmia.

També ha suspès el Govern amb un 2 per no exercir la unitat d'acció en les institucions i amb un 1 per no prioritzar l'acció unilateral com l'"única via factible per resoldre el conflicte amb l'Estat espanyol".

Segons ell, el Govern també ha fallat de manera important perquè ha "governat i col·laborat amb partits del bloc del 155" i ha establert acords amb el PSOE, en referència al suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat del 2021, entre d'altres.

No obstant això, l'entitat ha aprovat amb un 6 la confrontació del Govern "als abusos dels poders espanyols amb tots els seus instruments disponibles" i recórrer als tribunals europeus i internacionals per defensar els drets dels líders independentistes.

ACCIONS PRE I POST ELECCIONS

Paluzie ha anunciat que l'ANC desplegarà un seguit d'accions abans, durant i després de les eleccions que s'estendran al llarg de la legislatura per "avançar en el procés d'independència i facilitar-ne la culminació".

De cara als comicis, ha apel·lat al compromís dels electors a consultar els programes dels partits i a exercir un "vot informat" a les forces independentistes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés