Actualitzat 13/03/2014 14:08

L'ANC situa la proclamació d'independència al Sant Jordi del 2015

La presidenta de la ANC, Carme Forcadell.
Foto: EUROPA PRESS

Augura per a l'11 de setembre del 2015 un referèndum sobre una Constitució catalana

BARCELONA, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) defensa que Catalunya proclami la independència el 23 d'abril del 2015, festivitat de Sant Jordi.

   Així mateix, que el referèndum pel qual un Estat català es doti d'una nova Constitució es faci l'11 de setembre d'aquest mateix any.

   Així queda establert al 'Full de ruta 2014-15. Ponència', l'esborrany de full de ruta que l'ANC vol aprovar a l'assemblea que farà a començament d'abril i que ha recollit Europa Press.

   El document detalla les fases més enllà del 9 de novembre, data programada per a la celebració d'una consulta sobiranista segons l'acord que van arribar el desembre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

   Després de la consulta, "el procés popular per posar les bases d'un nou Estat ha de començar el dia de Sant Jordi del 2014 i l'objectiu és que la feina estigui llesta el dia de Sant Jordi del 2015".

   "Caldria treballar en la perspectiva de poder fer el referèndum per aprovar la nova constitució el dia 11 de setembre del 2015", detalla el text, en què l'ANC promet fer el que pugui perquè la secessió sigui com més aviat millor.

   En els mesos anteriors a la consulta del 9 de novembre, l'ANC es compromet a treballar en una campanya a favor del 'sí' i aconseguir que la població catalana, "tan castigada per la crisi econòmica, política i social, constati que la independència representa una oportunitat clara" per girar 180 graus.

   Pel que fa a la Diada de l'11 de setembre del 2014, l'ANC demana consagrar-la perquè es recordi com la data "que va fer possible la celebració d'una consulta", per la qual cosa hi ha d'haver mobilitzacions amb una repercussió internacional superior a les que va tenir la Diada dels dos últims anys, sense concretar més.

QUATRE ESCENARIS

   El full de ruta preveu quatre escenaris: una consulta el 9 de novembre de manera més o menys tolerada per l'Estat; que es faci amb l'oposició "total" del Govern espanyol; que no es pugui fer perquè no hi ha garanties suficients, o que l'Estat intervingui les institucions catalanes davant dels seus plantejaments rupturistes.

   Si la consulta pot celebrar-se, l'ANC demana al Parlament aprovar la nova llei de consultes que està tramitant i insta els ajuntaments a "assegurar la logística per a la celebració de la consulta", amb un paper actiu de societat civil i partits.

   Si no pot celebrar-se, la sortida passa per una convocatòria electoral de caràcter plebiscitari, per constituir després una "assemblea de càrrecs electes per procedir a una declaració d'independència" unilateral.

   Si no pot celebrar-se una consulta, a les eleccions plebiscitàries "el paper de l'ANC ha de ser el de promoure la constitució d'una candidatura unitària de partits i forces socials" perquè el primer que impulsi el Parlament després de la seva constitució sigui una declaració unilateral d'independència.

   Després de proclamar-se la independència i redactar-se una Constitució aprovada en referèndum, l'últim pas és "la convocatòria de les primeres eleccions generals al nou Parlament català que iniciï el primer període normal de sessions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés