Publicat 5/5/2019 10:17:07 +02:00CET

L'ANC defineix aquest diumenge un full de ruta que prioritza la via unilateral en ple cicle electoral

Retratos de la presidenta de la Asamblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

Aposten per culminar el procés si els independentistes aconsegueixen més del 50% de vots en unes catalanes

BARCELONA, 5 maig (EUROPA PRESS) -

L'ANC celebrarà aquest diumenge la seva assemblea general que definirà un full de ruta que considera que la via unilateral és l'escenari més probable per aconseguir la independència, un posicionament que es produirà pocs dies després de la victòria del PSOE en les eleccions generals --i d'ERC a Catalunya-- i faltant menys d'una setmana per a l'inici de la campanya de les municipals i europees.

A l'assemblea, que se celebrarà a Tarragona, es debatrà l'esborrany del full de ruta i es farà una revisió dels estatuts i del reglament de règim intern per millorar el funcionament de l'entitat presidida per Elisenda Paluzie.

La ponència de l'ANC planteja tres escenaris possibles per a la independència de Catalunya: un referèndum pactat amb l'Estat com a resultat d'una negociació bilateral; un referèndum pactat amb l'Estat "forçat per algun organisme internacional", i la via unilateral.

Sobre el primer escenari, l'ANC creu que és "ingenu entendre aquest escenari com a possible", per la qual cosa el descarta perquè el veu impossible basant-se en tot el que ha passat en els últims anys.

Quant al referèndum pactat que pugui forçar un organisme internacional, l'entitat ho veu "molt poc probable" arran de l'actuació de la UE després de l'1-O, però afirma que estaria disposada a renunciar a la unilateralitat si aquest escenari es converteix en una realitat.

ALINEAR ELS ACTORS INDEPENDENTISTES

Així, insisteix que l'independentisme ha d'apostar per la via unilateral, malgrat que "el seu principal punt feble és la falta d'unitat estratègica dels partits, entre ells i amb la societat civil".

Per això, assenyala que el primer pas per avançar unilateralment és "alinear" el govern, el Parlament, la resta d'institucions i la ciutadania mobilitzada, i, una vegada aconseguit això, la cambra catalana hauria de revalidar la DUI, publicar-la en el Dogc i fer una proclamació solemne de la República catalana baixant la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i demanar el reconeixement internacional.

L'entitat adverteix que és probable que després de les generals, municipals i europees, i del judici en el Tribunal Suprem, el president de la Generalitat, Quim Torra, convoqui eleccions anticipades, i en aquest cas l'ANC defensa que, si els partits independentistes aconsegueixen la meitat dels vots, "es podria culminar per la via unilateral el procés iniciat l'1 d'octubre de 2017".

UNITAT ESTRATÈGICA

El text subratlla la necessitat d'aconseguir una unitat estratègica de l'independentisme i marca com un dels principals objectius de l'ANC "promoure la creació d'un consell de coordinació per portar el país a fer efectiva de manera unilateral la seva autodeterminació", i planteja constituir una taula d'acció unitària de partits i entitats.

Així mateix, reitera que la "lluita activa no violenta" és l'eina per aconseguir la república catalana que ha de tenir com a objectiu afeblir el poder de l'Estat a través de la protesta, la no cooperació i la desobediència civil.

També proposa "consolidar una única i nítida línia d'acció estratègica i tàctica independentista en qualsevol dels comicis electorals", seguint l'exemple de les primàries que han celebrat en diversos municipis per formar una candidatura independentista unitària per a les eleccions municipals.

JUDICI DEL PROCÉS SOBIRANISTA

L'ANC també fixa la seva estratègia davant el judici del procés sobiranista en el Tribunal Suprem, del qual creu que la sentència ja està escrita, i assegura que, quan els presos siguin condemnats, hauran d'"obligar a generar un momentum i exigir a la comunitat internacional que no permeti un altre cop d'estat".

Per això, demana potenciar la "incidència" a Europa i al món de qualsevol acció que permeti l'independentisme consolidar el reconeixement de la república catalana, i apunta al Consell per la República com una eina important per aconseguir-ho.

ESTRATÈGIA

La presidència de Paluzie s'ha caracteritzat per exigir a la Generalitat que compleixi amb el mandat de l'1-O i implementi la república catalana, atès que la seva aposta passa per la via unilateral i no per un referèndum pactat amb el govern espanyol.

Mesos enrere, l'ANC va llançar un vídeo a les seves xarxes socials en el qual criticava el govern català, en acusar-lo de ser "autonomista" i d'haver incomplit totes les promeses que va fer per avançar cap a la independència.

Per a l'entitat, els incompliments són: no haver investit Carles Puigdemont; no haver restituït el govern que va ser cessat amb el 155; no haver aprovat 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional en la passada legislatura; no haver recuperat el ple funcionament de la hisenda catalana i no haver creat una assemblea de càrrecs electes.

El Secretariat de l'ANC també va crear un grup de treball que des del 9 de juny s'ha encarregat de revisar els estatuts i el reglament de règim intern perquè considera que, malgrat els canvis que s'han fet, "hi ha molt a millorar".