Actualitzat 21/04/2016 17:11 CET

L'AN obliga a investigar la xiulada a l'himne d'Espanya a la final de la Copa del Rei

Pitada al himno de España en la final de la Copa del Rey
REUTERS

Demana investigar la planificació i el repartiment de xiulets davant del Camp Nou perquè "va potenciar el desig de menysprear Espanya"

   MADRID, 21 Abr. (EUROPA PRESS)

L'Audiència Nacional ha obligat el jutge Fernando Andreu a investigar la xiulada a l'himne nacional que es va produir el passat 30 de maig durant la final de la Copa del Rei, presidida per Felip VI, al Camp Nou mentre es disputaven el títol el Futbol Club Barcelona i l'Athletic Club de Bilbao.

   La Secció Tercera de la sala penal ha estimat el recurs que ha presentat la Fiscalia, al qual es van adherir Manos Limpias i el partit polític VOX, contra la decisió d'Andreu d'arxivar aquest procediment i ordena adoptar les diligències d'investigació pertinents per determinar la possible comissió d'un fet delictiu i les persones que el van portar  a terme.

   L'instructor va basar el sobreseïment que els fets van ser "idèntics o gairebé afins" als que van passar el 2009, quan hi va haver una altra xiulada a l'himne d'Espanya en presència del Rei i amb la participació dels mateixos equips, i el procediment va ser arxivat amb el suport del fiscal.

   Els magistrats Alfonso Guevara, Antonio Díaz Delgado i Fermín Echarri repliquen a la sentència que l'"ambient institucional respecte a la independència de Catalunya el 2009 és molt diferent al del 2015".

   "Només cal veure com a fet notori els esdeveniments i les decisions polítiques dels òrgans de govern de Catalunya que s'han adoptat en els últims dos anys amb vista a aconseguir la independència de Catalunya respecte a Espanya", il·lustren.

"NO POT COMPARTIR-SE LA VEXACIÓ ALS SÍMBOLS"

   Dit això, exposen que "no pot compartir-se la vexació als símbols de la nació espanyola i al cap de l'Estat d'una manera planificada" com ha passat amb la xiulada, que la Fiscalia va qualificar de "massiva i col·lectiva".

   Afegeix que es van aprofitar la publicitat dels mitjans de comunicació que cobrien el partit per "potenciar el desig de menysprear Espanya tant en l'àmbit nacional com internacional, fet que comporta una situació desproporcionada que excedeix d'una mera situació desagradable".

   Per aquesta raó, la Sala penal demana investigar l'esmentada planificació, així com la circumstància que a l'entrada de l'esdeveniment esportiu es repartissin xiulets entre els assistents per "magnificar" l'acte "lesiu", ja que això redundaria en una "voluntat coordinada cap al menyspreu als símbols d'Espanya".

INJÚRIES A LA CORONA I ULTRATGES A ESPANYA

   Els magistrats s'alineen amb la posició de la Fiscalia, que ha considerat que els actes executats amb una "desproporció no justificada" per a la defensa de les idees, van obeir a un pla "determinat i premeditat" per ofendre i menysprear el cap de l'Estat i l'himne nacional.

   La Fiscalia ha considerat que els xiulets de la final del torneig poden tipificar-se en l'article 490.3 del Codi Penal, que castiga les injúries al Rei en l'exercici de les seves funcions amb una pena de sis mesos a dos anys de presó si fossin greus, i amb una multa de sis a dotze mesos si no ho fossin.

   Segons la seva opinió, la xiulada constitueix també el delicte previst en l'article 543 del Codi Penal, que castiga les "ofenses o ultratges a Espanya, a les comunitats autònomes o als símbols o emblemes, efectuats amb publicitat", amb una multa de set a dotze mesos de presó.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés