Actualitzat 04/12/2014 13:16

L'AN excarcera 'Santi Potros', inductor d'Hipercor, i Plazaola al descomptar les penes que van complir a França

Audiencia Nacional
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

L'Audiència Nacional ha acordat l'excarceració de l'històric dirigent d'ETA Santiago Arrospide Sarasola, 'Santi Potros', inductor de l'atemptat d'Hipercor en què van ser assassinades 21 persones, i del també membre de la banda Alberto Plazaola Anduaga, en descomptar de les penes a les quals van ser condemnats els períodes de reclusió que van complir en presons franceses.

   Així ho ha acordat la secció primera de la sala penal en dos actes dictats aquest dijous en els quals ordena la sortida de la presó dels dos terroristes en aplicació de la decisió marc que el Consell d'Europa ha aprovat el 2008 perquè s'acumulessin les condemnes complertes en països de la Unió Europea.

   El tribunal, format pels magistrats Manuela Fernández de Prado, Javier Martínez Lázaro i Ramón Sáez, acorda avançar la sortida de 'Santi Potros', antic cap de l'aparell militar de la banda, del 24 de setembre del 2025 al 27 de gener del 2013, i ordena la seva immediata posada en llibertat. El Tribunal Suprem va rebutjar el setembre passat descomptar la pena de presó que va complir a França entre el 4 de juliol del 1990 i el 3 d'octubre del 1995.

   Plazaola, membre del 'comando Araba' d'ETA, va ser condemnat el 1997 a 46 anys de presó com a autor de dos delictes d'assassinat frustrat i d'un d'estralls. El seu llicenciament ha estat fixat per al 2026 en aplicació de la 'doctrina Parot' tot i que el tribunal acorda ara avançar-lo al 24 d'agost del 2013. A França va complir sis anys de presó.

ALTRES DOS CASOS PENDENTS

   La Secció Primera també va acordar dimarts la sortida de presó de l'exmembre de la direcció d'ETA Francisco Múgica Garmendia, àlies 'Pakito'; i del també etarra Rafael Caride Simón, que va participar a l'atemptat que el 1987 va costar la vida a 21 persones al centre comercial Hipercor de Barcelona.

   La Secció Segona, tot i això, va adoptar la decisió contrària i ha rebutjat la petició de la defensa de Bilbao, àlies 'Iñaki de Lemona', de computar-los els períodes de reclusió a França. Les decisions contradictòries s'han produït després que divendres passat el ple acordés que fossin cadascuna de les Seccions les que decidissin sobre  cadascuna de les peticions.

   Els actes de la Secció Primera assenyalaven que la decisió marc té l'objectiu que els Estats "reconeguin al llarg del procés, inclosa la fase d'execució d'una pena i l'assenyalament del límit de compliment, les sentències condemnatòries anteriors dictades contra la mateixa persona en un altre Estat per atorgar-li el mateix valor que tinguessin si haguessin estat pronunciades per un tribunal nacional".

   Aquesta interpretació, que va ser feta el març passat pel Tribunal Suprem quan va revisar la condemna que s'havia imposat a l'etarra José Luis Urrusolo Sistiaga, té el criteri en contra de la Fiscalia, que ha sostingut que l'article 988 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECRIM) no permet que "s'acumulin sentències de les jurisdiccions d'altres Estats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés