Actualitzat 09/09/2021 10:50

L'AN cita a declarar l'expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola per blanqueig

El jutge acusa la família Pujol d'"orquestrar una estratègia coordinada" per ocultar i rentar els seus "actius"

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com a investigats per un delicte continuat de blanqueig de capitals l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola per al pròxim 10 de febrer, després d'acceptar la investigació d'un jutjat de Barcelona sobre la fortuna oculta a Andorra que vinculaven a l'herència de l'avi Florenci.

El magistrat ha dictat tretze actes en què dóna un impuls a la causa en la qual investigava l'origen del patrimoni del primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i en què mantenia imputats els seus germans Pere i Josep, perquè considera que el conjunt de la família ha vingut "orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits".

De la Mata sumarà així a la seva investigació al matrimoni Pujol-Ferrusola i als seus fills Marta, Mireia i Oleguer, que estaven imputats per frau fiscal i blanqueig de capitals al Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, del qual és titular la magistrada Beatriz Balfagón, que es va inhibir per raons de connexitat a favor de l'Audiència Nacional.

D'aquesta manera, interrogarà el 10 de febrer l'excap del Govern català a les 10.00 hores i la seva dona per a les 11.30 hores; mentre que escoltarà l'endemà a les 10.00 hores el seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, qui ha demanat declarar a petició pròpia.

El magistrat ha acordat també citar a declarar com a testimonis el pròxim 9 de febrer l'empresari Sebastián Vives Sancha, president en Life Global Group; al promotor immobiliari Manuel José Nadal i dos representants de diferents companyies que van obtenir contractes amb la Generalitat, José Ramón Ruiz i Francisco Javier Vizcaíno.

A més, De la Mata ha ordenat a FCC Construcció S.A. que aporti "tots els informes, correus i altres documents" que acreditin el contingut i el compliment d'un contracte que va subscriure aquesta empresa amb el considerat testaferro de la família Pujol, Herbert Rainford Towning, el gener del 2006.

TRANSFERÈNCIES D'EMPRESARIS DEL SECTOR PÚBLIC CATALÀ

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 destaca que els vincles, les pautes "comuns" de comportament, l'"assignació de rols" i el repartiment de quantitats "multimilionàries" en funció dels ingressos que rebien en comptes bancaris "ocults" a l'estranger i el seu "particular sistema de rendició de comptes per controlar" aquesta distribució de fons, revela l'existència d'"un patró de comportament reiterat durant anys que apunten elements bàsics d'una organització amb uns perfils definitius que estan encara sota investigació".

El magistrat relata que el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola, i la seva exdona, Mercè Gironès, són titulars a Andorra de diversos comptes corrents la existència dels quals van negar i de les empreses Iniciatives Marketing i Inversions, Project Marketing Cat, Active Traslation i Inter Rosario Port Services, que van facturar més d'11 milions d'euros, no van generar cap valor real afegit i la seva "única utilització va ser canalitzar capitals de presumpte origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i l'estranger".

Segons assenyala, la parella va utilitzar un entramat societari sota la cobertura de "contractes simulats i factures falses" i els seus comptes van rebre traspassos de diners que en alguns casos van ser identificats amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic a Catalunya".

Assenyala com a presumptes testaferros de Pujol Ferrusola a José de Alba Barnola, Antoni Zorzano Riera o Juan Manuel Rosillo Cerrejón, que li haurien permès guardar obrir dipòsits a Mèxic, Estats Units, Paraguai, Argentina, Panamà o Andorra.

PUJOL FERRUSOLA REPARTIA ELS DINERS A TOTA LA SEVA FAMÍLIA

Segons el jutge, el fill gran dels Pujol va distribuir part dels fons entre els seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta i se'ls va fer arribar a la seva mare en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut als seus comptes.

La instrucció ha revelat que després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es fessin traspassos als comptes d'Andorra dels seus germans, moviments que beneficiaven també el compte de la seva mare Marta Ferrusola.

De la Mata assenyala que els membres de la família Pujol-Ferrusola han disposat d'importants quantitats de diners a través de comptes bancaris obertes a Andorra, en les quals figuren com titulars cadascun dels germans i Marta Ferrusola, sent l'expresident Jordi Pujol beneficiari "real" d'una altre dels comptes.

HERÈNCIA I COARTADES SENSE JUSTIFICAR

En el cas de l'expresident Pujol, explica que és titular real dels fons del compte 63810 de la Banca Reig que van ser ingressats en efectiu i dels quals va disposar fins a finals del 2010, amb "idèntica intenció d'ocultació, utilitzant persona interposada i ocultant també el seu origen". El 28 d'octubre del 2010, van disposar en efectiu dels 1.145.000 que guardava el dipòsit i el 30 de desembre d'aquest any van deixar el saldo "a zero".

"L'esmentat patrimoni no consta que es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués obtingut per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys com a president de la Generalitat", prossegueix el jutge, per afegir que tampoc s'ha acreditat la quantitat de l'herència que va rebre l'exmandatari català del seu avi Florenci i que va esmentar en un comunicat que va fer públic el juliol del 2014.

En aquest sentit, De la Mata insisteix que hi ha "operacions financeres anòmales i moviments financers que, per tractar-se d'efectiu, posen de manifest operacions estranyes a les pràctiques comercials ordinàries" i que no consten negocis jurídics que expliquin les transferències o increments patrimonials, però sí contractes "aparentment simulats, sense causa real, sense contingut i sense entregables contrastables" a més d'explicacions i coartades contradictòries i sense justificar-se "mínimament".

D'altra banda, el jutge ha rebutjat els recursos en els quals el vicepresident segon del Barça, Carles Vilarrubí, i l'empresari de Life Mataró, A. G. K., tots dos imputats, sol·licitaven l'arxiu de les actuacions en contra seu.

Pel que fa a Vilarrubí, De la Mata explica que la investigació apunta a l'existència d'"una relació continuada en el temps, caracteritzada per la realització de pagaments sense causa, no justificats i sense resultat aparent". El jutge detalla aquests pagaments, que van començar el 1995 amb l'abonament per part de Pujol Ferrusola de 50 milions de pessetes "sense raó aparent".

Explica que entre els anys 1998 a 2000 es van realitzar fins a 8 pagaments milionaris amb la llegenda "interessos parcials Cerdanya", quan Villarubí constava com a representant de la societat Restaurants de Cerdanya SL. El 2000, Pujol Ferrusola va transferir a Vilarrubí sis milions de pessetes.

En relació amb l'empresari hoteler A. G. K, el magistrat assegura que existeix una "relació evident" entre les seves empreses participades i Pujol Ferrusola. "Consta que es van generar comissions per gairebé 1,7 milions d'euros sense contracte entre les parts", diu el jutge, que afegeix que es van efectuar pagaments a societats que no havien realitzat cap activitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés