Publicat 5/12/2019 16:27:23 +01:00CET

L'ampliació del recinte Gran Via generarà 675 milions anuals del 2024 al 2028

Fira de Barcelona a Gran Via
FIRA DE BARCELONA - Archivo

BARCELONA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

L'ampliació del recinte de la Gran Via de Fira de Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), que passarà a tenir 60.000 metres quadrats addicionals i aconseguirà els 300.000 metres quadrats de superfície, generarà un impacte econòmic de 675 milions d'euros anuals entre els anys 2024 --quan es preveu que estigui llesta l'ampliació-- i el 2028.

Així ho ha explicat el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, en roda de premsa de balanç de la institució, on s'ha presentat un estudi elaborat per l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB), de la Universitat de Barcelona (UB), que també estima un impacte de 211 milions d'euros addicionals durant el període de construcció.

Dels 675 milions anuals, un total de 491 procediran de la creació de negoci de les empreses catalanes que participin, 139 milions de les despeses de visitants i expositors, i la resta de l'increment de despeses del mateix funcionament de la institució.

El sector dels serveis serà el que rebrà la major part de l'impacte, amb un pes del 62%, mentre que la indústria es quedarà amb un 32%.

A més, també es preveu la creació de 5.048 llocs de treball anuals a jornada completa, 163 milions d'euros a l'any en concepte de sous i salaris i una recaptació fiscal de 129 milions de mitjana anual per a les arques públiques.

Segons l'estudi, l'increment de l'activitat firal prevista es traduirà en un creixement del 16,5% en la creació de negoci de les empreses participants, un 12% en les despeses de funcionament i un 9,2% en les despeses d'expositors i visitants.

En concret, l'ampliació del recinte Gran Via, que suposa una inversió de 200 milions, consisteix en la construcció d'un edifici de dues plantes de 60.000 metres quadrats, que enllaçarà amb el recinte principal amb un pas elevat, a més d'una edificació per a oficines i serveis firals, creixent així un 25%.

D'aquesta manera, Fira de Barcelona es prepara per al creixement dels salons que ja es troba en aquestes instal·lacions, així com per captar nous esdeveniments.

PROJECTE FINANCER

A la fi de novembre, la junta d'accionistes de Fira 2000 -societat participada per Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat i Cambra de Comerç de Barcelona- va aprovar el nou projecte financer de l'ampliació del recinte Gran Via i la remodelació del de Montjuïc, que estarà finalitzada el 2029, coincidint amb el seu centenari.

La inversió global en tots dos recintes ascendeix a un total de 380 milions d'euros, dels quals 333 milions de finançament seran aportats pels accionistes de Fira 2000, i la resta correspon a inversions amb tornada per compte de Fira de Barcelona.

També han participat en la roda de premsa la presidenta del Consell General de Fira de Barcelona i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; els consellers Pere Aragonès i Àngels Chacón; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, i l'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín.

Marín, ha explicat que el consistori ja ha aprovat puntualment el pla general metropolità i està a punt d'aprovar-se provisionalment amb l'objectiu que al desembre o gener es pugui traslladar a la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.

"Hem fet els deures. En quatre o cinc mesos, això estarà totalment aprovat", ha dit Marín, que ha considerat aquesta ampliació imprescindible perquè Fira de Barcelona jugui en primera divisió mundial.

RECINTE MONTJUÏC

Quant al recinte de Montjuïc, Colau ha reivindicat la dimensió ciutadana d'aquest espai, com així ho demostren salons com el Saló del Còmic o el Sónar, i ha apostat per aprofundir en la mescla d'usos urbans i d'activitat firal.

Ha apuntat tres elements bàsics a tenir en compte, com la construcció d'habitatge públic, reconnectar els barris i fer més urbà el recinte firal amb aquest model d'usos mixt, valorant el parc de Montjuïc i apostant també per activitats culturals: "Tot això té un procés participatiu amb tots els actors implicats. Començant per Fira de Barcelona, però també els veïns".

Per la seva banda, Aragonès ha destacat que Fira és un "actiu imprescindible per a l'economia del país i per això s'ha de cuidar amb projectes de futur", i ha recalcat que la remodelació del recinte de Montjuïc també suposarà la seva reconciliació amb la ciutat.