Publicat 23/02/2018 09:08

Lamela interroga aquest divendres Trapero per un nou delicte de sedició en el referèndum de l'1-O

Trapero acudeix a declarar l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS

La jutgessa amplia la investigació a l'actuació dels Mossos el dia de la consulta per la "total inactivitat" per evitar-ne la celebració

MADRID, 23 febr. (EUROPA PRESS) -

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela pren declaració aquest divendres a l'exmajor dels Mossos d'Esquadra Josep Lluis Trapero després d'imputar-li un nou delicte de sedició en relació amb l'actuació del cos policial durant el referèndum independentista de l'1 d'octubre.

La magistrada, que el cita a les 9:00 hores, ja l'investigava juntament amb la intendent dels Mossos Teresa Laplana per un delicte de sedició pels incidents ocorreguts durant els escorcolls judicials a Barcelona el passat 20 i 21 de setembre.

Aquesta nova citació de Trapero --la tercera des de l'inici de les perquisicions-- es produeix després d'ampliar la seva imputació al dia del referèndum, d'acord amb l'acte de citació conegut aquesta setmana, en el qual va exposar que va existir un "pla premeditat" en el cos policial autonòmic i una "total inactivitat" per evitar la celebració de la consulta il·legal.

Per aquests fets, la magistrada cita també per aquest divendres a les 11:00 hores el seu substitut al capdavant del cos policial autonòmic després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Ferran López, encara que en aquest cas ho fa en qualitat de testimoni.

Per a la magistrada, és significativa l'"actitud" mostrada pels Mossos "en les diferents mobilitzacions socials impulsades des de les associacions sobiranistes --en al·lusió a l'ANC i Òmnium Cultural-- per defensar la consecució de les finalitats secessionistes, mantenint-se al marge de qualsevol actuació desenvolupada per la Policia i la Guàrdia Civil".

Destaca que els dies 20 i 21 de setembre els Mossos van evitar "intervenir en els casos" en els quals els agents de la Policia i la Guàrdia Civil eren "agredits" i que "en alguns casos van arribar a increpar i fins i tot a enfrontar-se a algun d'ells".

Pel que fa a la celebració del referèndum, Lamela recorda que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar ordenar tant a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional com als Mossos que impedissin l'ús de locals o edificis públics perquè es dugués a terme i, "lluny d'ells", l'actuació dels Mossos va ser dirigida a obstruir qualsevol actuació que bloquegés el pla estratègic cap a la independència.

VERSIÓ DE PÉREZ DE LOS COBOS

La citació de Trapero es produeix una setmana després que la magistrada instructora de la causa prengués declaració en qualitat de testimoni al coronel de la Guàrdia Civil responsable de l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, qui va dir que la cúpula dels Mossos va incomplir l'ordre d'evitar la celebració de la consulta.

De los Cobos va ratificar la versió prestada l'1 de febrer davant el magistrat del Tribunal Suprem que investiga 28 persones pel procés català, Pablo Llarena. En el seu testifical, el coronel va detallar tots els obstacles que tant Trapero com l'exconseller d'Interior de la Generalitat Joaquim Forn --actualment a la presó-- van anar posant durant la preparació i posterior execució de l'operatiu policial.

De Trapero va dir que en una conversa entre tots dos l'1-O, l'ex-cap policial li va arribar a dir que es limités a la coordinació perquè ell era "el comandament", en sintonia amb el que descriu la jutgessa de l'Audiència Nacional en el seu nou acte de citació de Trapero.

LA FISCALIA DEMANA IMPUTAR LA CÚPULA DELS MOSSOS

La mateixa Lamela matisa que "la finalitat immediata de Trapero en els fets descrits estava orientada a facilitar la celebració del referèndum i amb això la proclamació d'una república catalana, independent d'Espanya, sent conscient que desenvolupava una actuació al marge de les vies legals, desatenent el mandat rebut des del TSJC i en contra de les decisions adoptades pel TC".

La magistrada també té pendent pronunciar-se sobre la petició formulada aquest dimecres per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que aquest dimecres va sol·licitar en un escrit que citi com a investigats l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Pere Soler i l'ex-secretari general de l'Interior César Puig, tots dos per delicte de sedició, en entendre que la seva actuació en aquests fets va ser "decisiva".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés