Publicat 22/11/2019 16:44

L'ambaixador rus qualifica de "fantasia" les informacions sobre agents russos en el procés

L'ambaixador de la Federació de Rússia a Espanya, Yuri Korchagin, al Frum Nova Murcia
EUROPA PRESS - Archivo

Diu que les notícies publicades són motiu perqu es reuneixi el grup contra la desinformació que Madrid i Moscou no van arribar a crear

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador de Rússia a Espanya, Yuri Korchagin, ha menyspreat les informacions que apunten a la presncia a Catalunya d'un grup lligat als serveis d'intelligncia russos: "A l'espai meditic d'Europa Occidental i EUA circulen fantasies diverses sobre grups que van arribar per dues hores i després se'n van anar".

Korchagin ha concedit una entrevista a les agncies russes Sputnik, RIA Novosti i Tass --les dues oficials-- en la qual es mostra indignat per les informacions i afirma que hi ha "forces que volen soscavar les relacions d'amistat entre Rússia i Espanya, que es desenvolupen de manera positiva". L'Ambaixada russa a Madrid ha difós el contingut de les entrevistes.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audincia Nacional, Manuel García Castellón, investiga en diligncies secretes la relació entre un suposat espia rus expert en sabotatges i membre d'una facció desestabilizadora, amb els membres de l'Equip de Resposta Tctica (ERT) dels Comits en Defensa de la República detinguts el passat mes de setembre i en presó provisional, segons van informar fonts de la investigació a Europa Press.

En concret, les perquisicions se centren en la brigada 29155, una facció del Departament Central d'Intelligncia de Rússia (GRU) que s'hauria desplegat a Europa Occidental durant més d'una dcada amb l'objectiu de desestabilitzar diferents estats i que podria intervenir a Catalunya, tal com va avanar 'El País'.

S'investiga, en concret si l'ERT es reuniria amb membres de la 29155 d'alta gradació que opera sota el pseudnim de Sergey Fedotov, que ja havia estat abans a Catalunya.

"UN TURISTA VA ARRIBAR I DESPRÉS ES VA ANAR"

"Un turista va arribar i després se'n va anar. Una cosa realment molt estranya", ha ironitzat el cap de la missió diplomtica russa a Espanya i recull l'agncia Sputnik.

A més, ha pronosticat que apareixeran noves publicacions amb un contingut similar, "després de les quals apareixeran ciutadans preocupats, o més encara, que preguntaran al Govern per qu manté el silenci". Per aix, creu que "els espanyols, que no pateixen de miopia política, han de pensar que l'inici de la promoció d'aquestes notícies no només pot tenir efecte exterior, sinó també interior".

Segons Korchagin, l'aparició d'aquest tipus d'informacions, sobre presncia d'agents russos i sobre la cooperació entre els dos pasos contra les 'fake news' és per si mateixa un motiu perqu es reuneixi el grup bilateral contra la desinformació.

Es tracta del grup que els dos ministres d'Exteriors, Josep Borrell i Serguei Lavrov, van acordar crear a l'abril del 2018, per que no ha arribat a constituir-se. Segons l'ambaixador, el que est previst és que aquest grup es reuneixi en cas que aparegui una nova informació sobre la "petjada russa", així que l'aparició d'aquestes notícies "pot ser un incentiu per reunir-se i esbrinar qui hi ha al darrere".

El Ministeri d'Afers exteriors espanyol va afirmar aquest dijous que el fet que el grup no s'hagi creat no vol dir que no es cooperi contra la desinformació i, de fet, va subratllar que des de l'octubre del 2017 ha baixat el nivell de desinformació des de territori rus.

RÚSSIA TAMBÉ VA PROTESTAR EL 2017

Segons el relat de Korchagin, Lavrov va proposar Borrell la creació d'aquest grup de treball precisament perqu a la fi del 2017 es van publicar notícies sobre implicació de 'hackers' d'origen rus entorn del procés independentista catal, informacions que, segons Rússia, eren falses.

En aquell moment, el Govern de Mariano Rajoy va fer seus alguns informes que situaven en territori rus" als promotors de certs missatges a les xarxes socials i l'ambaixador va respondre titllant d'"aberració" qualsevol acusació a Rússia de mirar d'interferir.

Igual que llavors, el diplomtic ha recordat ara la posició oficial que Rússia manté des del 2017 i que assenyala que "parteix dels principis bsics del dret internacional, considera que els successos a Catalunya són assumptes interns d'Espanya".

"Esperem que la situació se solucioni a través del dileg, en el marc estricte dels interessos d'una Espanya unida i prspera, amb el respecte de les garanties dels drets i les llibertats dels ciutadans d'aquest país", afegeix la posició oficial russa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés