L'AMB aprova el descens del 4,95% de la tarifa de l'aigua a 23 municipis des del 2020

Publicat 30/10/2019 17:53:20CET
Ple de l'AMB.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El ple del Consell Metropolità ha aprovat definitivament aquest dimarts el descens del 4,95% en la tarifa de l'aigua potable que entrarà en vigor l'1 de gener del 2020, i que preveu beneficiar 2,8 milions d'usuaris de 23 municipis gestionats per Aigües de Barcelona.

La baixada de preus ha prosperat amb els vots a favor del Govern de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), format per PSC-CP, En Comú Guanyem (ECG), ERC-AM i JxCat, i les abstencions de Cs, PP, BCN Canvi, CAT Torrelles, Ara Decidim Ripollet i Guanyem Badalona en Comú.

La mesura ha estimat les al·legacions presentades per l'Ajuntament de Sant Cugat i la UTE Sant Vicenç, ha estimat parcialment les de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, les de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i les d'Abemcia --empresa metropolitana del cicle integral de l'aigua--, i la resta s'han desestimat.

AL·LEGACIÓ DE L'ACA

L'ACA ha al·legat que les tarifes s'hauran d'adaptar al que formuli, en exercici de les seves competències, l'import de la tarifa dissociada de producció i subministrament d'aigua en alta que actualment efectua Abemcia, perquè creu que l'AMB "no disposa del títol competencial per fer-ho", ja que és competència de la Generalitat.

Arran de les consideracions de l'ACA, la Comissió de Preus de Catalunya, òrgan col·legiat adscrit a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ja va expressar en un informe a principis d'octubre que veia "desfavorable" la baixada prevista per l'ens metropolità per manca de competències.

OPOSICIÓ

En aquest sentit, el conseller metropolità del PP, Miguel Jurado, ha lamentat que prosperi el descens de la tarifa: "És incongruent. No som competents i no tenim el permís de l'ACA", ha alertat, i ha dit que la mesura no té sentit sinó hi ha un acord tancat amb ACA, segons ell.

Marilén Barceló (Cs) ha dit que els agradaria que es rebaixés la tarifa de l'aigua, però ha demanat ser "rigorosos i seriosos i no prometre el que no es pot fer", i també ha recordat que l'ACA creu que l'AMB no és competent en decisions econòmiques del servei d'alta.

ELOI BADIA

El vicepresident de Medi ambient de l'AMB, Eloi Badia, ha defensat la baixada de tarifes aprovada: "Demanem a l'ACA que determini el preu en alta. Però fins que no tinguem una tarifa definida en alta, tindrem una definida en baixa", i ha avançat que esperen col·laborar amb la Generalitat per baixar encara més els preus.

Segons Badia, la ciutadania pagarà el 2020 uns 32 milions d'euros menys del que haurien pagat si no s'haguessin corregit els "excessos tarifaris" des del 2015 i, si es té en compte l'IPC acumulat des de 2015, preveu que l'estalvi ciutadans sigui de 51,5 milions d'euros el 2020.

el més llegit

 1. 1

  Torra anunciarà la data de les eleccions un cop s'aprovin els pressupostos

 2. 2

  Duch: "El Parlament Europeu no va decidir retirar l'acta de diputat a Junqueras"

 3. 3

  Google comença a cobrar al Govern dels EUA per l'accés a les dades d'usuaris

 4. 4

  Puigdemont i Comín renuncien a integrar-se al grup Verds-ALE de l'Eurocambra

 5. 5

  Sant Joan Despí (Barcelona) decreta tres dies de dol per la dona assassinada

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista