Publicat 24/11/2019 10:14

L'advocat de Snchez, Turull i Rull els va proposar "acatar la Constitució" davant del jutge

L'advocat de Jordi Snchez, Jordi Turull i Josep Rull, Jordi Pina.
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

Jordi Pina explica en un llibre que els exconsellers "es van enfadar" i van buscar una altra fórmula

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'advocat Jordi Pina, que va defensar l'expresident de l'ANC Jordi Snchez i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull en el judici del procés sobiranista, ha explicat en el seu llibre 'El judici de la meva vida' (Columna) que els va proposar "acatar la Constitució", tot i que els exconsellers ho van descartar.

Va ser a finals de novembre del 2017 quan el magistrat instructor del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena va assumir la investigació del cas, i Pina explica que als advocats se'ls "va obrir el cel" perqu tots el coneixien de la seva etapa com a jutge a Catalunya i llavors el consideraven un bon magistrat.

Després d'assumir el TS el cas que inicialment va portar l'Audincia Nacional, les defenses van convenir demanar que els seus clients tornessin a declarar per tornar a demanar la llibertat provisional, per la qual cosa Pina va redactar un primer escrit en qu va incloure l'acatament de la Carta Magna.

El va ensenyar primer a Turull i a Rull, que en aquelles dates es trobaven en presó preventiva a la presó d'Estremera, i els exconsellers "es van enfadar" per la proposta de Pina d'acatar la Constitució, per la qual cosa el lletrat va buscar una alternativa.

"Vam ser molta estona a la presó, molta. Vam retocar el text a través dels vidres, i vam arribar a acordar una fórmula que recollia les aspiracions de tots, les de l'advocat com a jurista i les del polític com a polític", ha relatat Pina en el llibre.

Després de consensuar el text, també el va mostrar a Snchez, que llavors estava empresonat preventivament a Soto del Real, i aquest el va veure correcte, per la qual cosa l'advocat va presentar l'escrit i els presos van declarar l'1 de desembre del 2017 davant Llarena, que el 4 de desembre va deixar en llibertat provisional Turull i Rull, per no l'expresident de l'ANC.

OPINIONS I ANCDOTES

Aquest és un dels episodis que Pina relata en el llibre, que est redactat en primera persona des que rep l'encrrec de defensar els tres dirigents independentistes fins a la sentncia, i hi explica també la seva relació amb companys de professió, altres polítics, jutges, policies, funcionaris, periodistes i familiars dels presos.

Al llarg del text, detalla com va treballar i qu va sentir en diverses ocasions, com quan es va emocionar al final del judici amb el torn d'última paraula dels seus clients, o quan es va quedar "acollonit" en trobar-se amb la manifestació a la plaa Colón de Madrid impulsada pel PP, Cs i Vox.

També considera que va haver-hi vulneracions de drets, com quan Llarena va rebutjar "amb uns arguments absolutament invlids" permetre que Turull sortís en llibertat per mantenir en segona votació al Parlament la seva candidatura a president de la Generalitat.

"Espero que les Nacions Unides o la justícia europea determinin que no només es van vulnerar els drets polítics de Snchez i Turull, sinó també els dels ciutadans que van votar JxCat", afirma Pina, que també qualifica de ridícul el paper de Vox en el judici i es mostra crític amb l'actuació de la Fiscalia.

A més a més, el llibre recull ancdotes, com quan el 2 d'abril del 2019, mentre transcorria el judici, l'exconseller i advocat Francesc Homs va obtenir permís dels agents que vigilaven el TS per sorprendre els presos amb un pastís decorat amb llaos grocs i el lema 'Llibertat presos polítics'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés