Publicat 09/03/2019 16:51

L'advocat de Puigdemont diu que el judici de l'1-O és "la crònica d'una sentència anunciada, condemnatòria i injusta"

B
EUROPA PRESS

BILBAO, 9 març (EUROPA PRESS) -

L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol, lletrat de l'expresident catal Carles Puigdemont, ha insistit que el procés que se segueix contra els líders del 'procés' no és "judicial", sinó "polític" ja que no s'ha produt "cap delicte" i el que es pretén és "donar un escarment als qui gosen desafiar l'Estat". En aquesta línia, ha afirmat que el judici en el Suprem és "la crnica d'una sentncia anunciada", que ser "condemnatria" i "injusta".

ANC Euskal Herria ha celebrat aquest dissabte a Bilbao un colloqui sota el lema 'Catalunya: Judici a la democrcia', en el qual han participat, a més de Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol, el cantant Lluís Llach, l'empresari Jaume Roures i l'advocada de la plataforma Erabakizaleak/Decisionistas, Irantzu Perello.

L'advocada d'aquesta plataforma de juristes ha obert la taula rodona censurant que el 'procés' s'hagi "judicialitzat", malgrat ser "polític", la qual cosa est portant a "una gran inseguretat jurídica als juristes". Perello ha assegurat que el referndum de l'1 d'octubre de 2017 va ser "totalment legal".

En la mateixa línia, Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol ha remarcat que no s'ha produt "cap delicte" perqu la celebració de referndums es "va treure" del Codi Penal. Després d'indicar que "el que passa és que ens enfrontem a un Estat ferit en el seu orgull", ha criticat que, encara que el procés judicial al que s'enfronten els líders catalans independentistes en el Tribunal Suprem "es vista amb moltes punyetes", no és "un procés judicial", sinó "polític".

Segons ha indicat, "se cerca donar un cstig, un escarment a aquests que han gosat a desafiar l'Estat i, de pas, un avís a navegants per a catalans, per a bascos, perqu ningú més gosi desafiar l'Estat".

Al seu entendre, el judici s'est desenvolupant amb el "guió" previst i amb un president del tribunal, Manuel Marchena, que est "lluitant contra un calendari impossible", que ja ho era abans que Pedro Sánchez anunciés la convocatria anticipada d'eleccions generals i que ara ho és "molt més".

Segons ha indicat, malgrat les "bones formes" inicials de Marchena, "cada dia veiem més un desequilibri de tractament" entre unes parts i unes altres" i el judici és "la crnica d'una sentncia anunciada", que ser "condemnatria", basada en l'escrit d'acusació i "notriament injusta".

L'advocat ha afegit que, després de presentar recurs d'empara en l'Estat, els acusats podran "anar a Estrasburg" i aquest tribunal, "al cap d'un parell d'anys, ens donar amb tota probabilitat la raó". En qualsevol cas, ha esperat que, "abans que arribi la sentncia d'Estrasburg, haur arribat una solució política que far que des de Catalunya aquesta sentncia la vegem pel canal internacional".

EL MRIT DE LA CONTRADICCIÓ

Per la seva banda, Lluis Llach ha remarcat que el "mrit" del procés catal és que "ha posat en contradicció l'Estat", que ha qualificat com "fundacionalment pervertit". "Estem lluitant contra un estat corrupte i, en realitat, estem lluitant per drets democrtics elementals", ha indicat.

Llach, que ha criticat la utilització del poder judicial com a "bra armat" d'un estat "corrupte", ha afirmat que, amb independncia que "governi l'esquerra o la dreta, qui governa de deb és aquest Estat".

Per aix, ha opinat que, "si confiéssim en la bona fe d'alguns polítics", el que "realment els impedeix conformar unes actituds més democrtiques és el propi estat" perqu "és qui mana". "Estem lluitant per fer explotar l'Estat", ha afegit.

Finalment, l'empresari Jaume Roures ha criticat el paper, en aquest procés, dels mitjans de comunicació que "defensen el relat l'Estat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés