Actualitzat 8/5/2019 13:36:39 +00:00 CET

L'advocat de Puigdemont creu que "sens dubte" podrà presentar-se el 26M i, si és elegit, no caldrà recollir l'acta


EUROPA PRESS

BILBAO, 8 May. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de Carles Puigdemont Gonzalo Boye ha afirmat que, "sens dubte", l'expresident català podrà concórrer en els comicis europeus, i ha afegit que el líder del PP, Pablo Casado, "no en sap de dret" i desconeix que "no pot presentar" recurs contra la candidatura. A més, ha assegurat que, si Puigdemont és elegit el proper 26 de maig, no caldrà recollir l'acta a l'Estat perquè "no existeix, és una proclamació", i ha advertit que, en aquestes eleccions, "regeix una interpretació europea de les normes".

En declaracions a Radio Euskadi, recollides per Europa Press, s'ha referit, d'aquesta manera, al fet que el Tribunal Suprem hagi reconegut que l'expresident català pot concórrer en les eleccions europees i al recurs, que ha anunciat Pablo Casado, contra la decisió dels Jutjats del Contenciós-Administratiu de Madrid de permetre que l'expresident català i els seus exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí puguin concórrer en els comicis al Parlament Europeu.

Segons ha indicat, era un "abús" per part d'un sector de la Junta Electoral Central que no hi pogués concórrer i ha assegurat que van recórrer perquè sabien que "tenien raó". "Tal és així, que ens la va donar la fiscalia i el Suprem, ens l'ha donada tres jutjats del Contenciós Administratiu i, sobretot, ens la dona, des d'un començament, el vot particular de quatre dels membres de la Junta Electoral Central", ha assegurat.

Davant del recurs que ha anunciat Casado i que, segons el lletrat, ja ha estat presentat, ha afirmat que l'actual líder del PP "no en sap de dret". "Pablo Casado és legislador, cosa que ja em preocupa. En segon lloc, té vocació de dirigir un país i, en tercer lloc, no sap que no té legitimació activa per presentar aquest recurs", ha afegit.

Boye ha afirmat que no té "capacitat de postular el recurs" perquè el recurs d'empara en matèria electoral està "previst per a l'exclòs, no per al denunciant". "Ell no sap que no el pot presentar, però el Tribunal Constitucional m'imagino que l'hi explicarà", ha afegit.

En aquesta línia, ha indicat que "sens dubte" Puigdemont i els exconsellers seran candidats per als comicis del 26 de maig. Respecte als qui adverteixen que seran detinguts quan acudeixin a recollir la seva acta a l'Estat, ha explicat que l'article 224 de la LOREG recull que, a partir de la proclamació, els elegits tenen cinc dies per recollir l'acta i, si no, "se suspendran les seves prerrogatives, és a dir, una cosa que ja tenien, la prerrogativa de la immunitat que es té a partir del moment de la proclamació".

Així mateix, ha advertit que "a l'Estat creuen que la terra és plana i s'acaba als Pirineus", però els comicis del 26 de maig són "unes eleccions europees en les quals a Espanya li demanen que organitzi un tros d'unes eleccions" i, per tant, "la norma només es pot interpretar a través de les normes europees".

"No són eleccions espanyoles ni són eleccions en les quals es triïn representants d'Espanya al Parlament Europeu. Es trien representants dels ciutadans europeus per al Parlament Europeu en les diferents circumscripcions", ha explicat. D'aquesta manera, ha insistit, "regeix una interpretació europea de les normes".

En aquest sentit, ha afirmat que, per la seva banda, estan "molt tranquils". Segons ha afegit, "creiem que no és un problema d'immunitat, és un problema de vots. El president Puigdemont i els consellers comptaran amb prou vots, sí o no? Si compten amb prou vots, que no es preocupin, que ja ens encarreguem nosaltres de la immunitat".

Boye ha assegurat que no fa falta que Puigdemont i els exconsellers vinguin a l'Estat per recollir les seves actes si són elegits el 26 de maig perquè "no existeix tal acta, és una proclamació".

Després d'advertir que "la llei espanyola està en disfunció amb l'ordenament jurídic europeu", ha confiat que, si hi ha "una baralla entre el gat i el ratolí, fa temps que vam passar a ser el gat".

D'altra banda, preguntat si tindrà conseqüències per Puigdemont la convocatòria de consulta a Catalunya, ha indicat que "ja veurem", però, en tot cas, "estaríem parlant d'un possible delicte de desobediència" al Tribunal Constitucional, que no comporta penes de presó, sinó d'inhabilitació i multa.

A més, ha qüestionat si "un està obligat a acatar les ordres que són manifestament injustes, o les que van contra l'ordenament general, o emanen d'una autoritat que està absolutament polititzada quan hauria de ser en tot cas una autoritat imparcial".

L'advocat no descarta la possibilitat que Puigdemont pugui tornar a Catalunya, sinó que "simplement creiem que la discussió és una altra: cada cosa es discutirà en el seu moment" i "el problema és que tothom vol que donem resposta a tot alhora".

"No hi ha un problema jurídic perquè el president Puigdemont compti amb la immunitat pròpia d'un europarlamentari i, a partir d'aquest punt, la pilota no es troba a la nostra teulada, sinó a la teulada d'Espanya", ha insistit.

PROCÉS

En relació amb el judici que se segueix al Tribunal Suprem contra dirigents del procés, ha afirmat que, en la petició de posada en llibertat dels encausats que van ser elegits en les eleccions del 28 d'abril, el sorprèn que "no ho hagi fet d'ofici el TS". Segons ha indicat, "és un fet públic i notori que van ser elegits, està publicat en el BOE", per la qual cosa hauria d'"haver actuat en conformitat".

Al seu parer, els dirigents que estan sent jutjats seran condemnats a Espanya, però "a Europa guanyarem". "No en tenim cap dubte, ho tenim molt clar", ha assegurat. En aquest sentit, ha remarcat que, "als estats democràtics, reunir-se, manifestar-se, associar-se, fins i tot expressar-se a través d'un referèndum --sigui oficial, inoficial, legal o il·legal--, no deixa de ser drets propis de qualsevol democràcia".