Publicat 12/2/2019 13:51:35 +01:00CET

L'advocat de Junqueras i Romeva denuncia un "vodevil processal" contra la "dissidència política"

El Tribunal Suprem comena avui el judici al procés
Pool

Afirma que s'han vulnerat tots els drets constitucionals, fins i tot la llibertat de culte perqu Junqueras no ha pogut anar a missa

MADRID, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha estat el primer a intervenir en el judici pel procés independentista que ha comenat aquest dimarts al Tribunal Suprem i ha afirmat que aquesta causa és un "vodevil processal" que "atempta contra la dissidncia política". Després d'afirmar que s'han vulnerat o restringit tots els drets constitucionals, ha demanat la llibertat dels acusats de la presó per "fer un judici diferent dem".

"Ens trobem davant d'un judici excepcional perqu s'han produt excepcions que afecten el nucli dur dels drets fonamentals", ha afirmat en l'inici del torn d'una hora que li ha concedit el president del tribunal, Manuel Marchena, per exposar el seu allegat.

L'advocat ha intervingut en el torn de les anomenades qüestions prvies, destinades a exposar possibles vulneracions de drets fonamentals abans de comenar el judici en si amb els interrogatoris dels processats.

"Haig de parlar de dret penal democrtic, no farem una defensa política sinó defensar valors i drets humans", ha manifestat l'advocat, en allusió a la sentncia del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre l'opositor prokurd Demirtas que al seu parer "té a veure amb el silenciament de la dissidncia política i sobre com es pot utilitzar la presó provisional per afectar l'agenda política".

DRET PENAL DE L'ENEMIC

Si bé ha indicat que en aquest procediment s'ha dut a terme el "dret penal de l'enemic", en recordar una de les frases que, segons ha dit, va sentir a l'exmagistrat de l'Audincia Nacional Eloy Velasco: "Fer justícia és mantenir la civilització".

Van den Eynde ha qüestionat que es digui que la causa no té un vessant polític perqu la primera resolució del jutge instructor Pablo Llarena, en la qual es va decidir l'ingrés a presó de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, es deia que no hi havia una solució pacífica per al conflicte a Catalunya. "L'autodeterminació és la fórmula perqu no existeixin conflictes al món", ha afegit.

De fet, ha assegurat que el que s'ha investigat "fins a cinc, sis o set jurisdiccions" és un "projecte polític". "És un vodevil processal", ha lamentat. Amb aix, ha posat l'accent principalment en el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, on s'instrueix l'organització del referndum illegal, que és la "causa mare".

"MONOTORITZACIÓ GENERALITZADA DE L'ACTIVITAT POLÍTICA"

Segons ha recordat, aquest jutjat va ser el que va incoar diligncies per investigar unes manifestacions de l'exsenador i magistrat susps Santi Vidal, i que després es va ampliar "sense justificació" a una querella de Vox pels delictes de rebellió i sedició, malgrat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya afirmés que no veia aquestes conductes penals. Es tracta d'una monotorització generalitzada de tota l'activitat política dels independentistes", ha dit.

Per a Van den Eynde, s'han vulnerat nombrosos drets fonamentals com el d'expressió, de reunió i manifestació, llibertat ideolgica, drets polítics; així com el dret a la deliberació i separació de poders.

"Si no s'han violat tots els drets fonamentals, s'han restringit tots" els de la Constitució, ha emfatitzat gairebé per concloure la seva intervenció, moment en el qual fins i tot ha indicat que s'ha vulnerat el dret de llibertat de culte perqu a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras "no ha pogut anar a missa".

L'advocat de Junqueras i Romeva ha tornat a demanar una vegada més la llibertat dels seus clients perqu no entén que, en el cas de l'exvicepresident catal hagi estat "a la presó més d'un any, lluny dels seus fills, de les seves defenses" quan han acudit sempre a totes les citacions judicials.

És més, ha assenyalat que alguns dels acusats, com Romeva, van ser excarcerats pel jutge Llarena durant la instrucció. "Pensin si podem fer un judici diferent dem", ha concls el lletrat.

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Entre els drets fonamentals que més ha ressaltat ha estat el de la llibertat d'expressió, amb el qual ha demanat que es deixin fer protestes i s'ha demanat que es protegeixin. És més, ha indicat que en l'"arena política" la restricció dels límits a l'expressió és "la permissivitat d'aquest dret".

"Posar un paper a l'urna, a favor de la independncia o no, expressions, crits, cntics, concerts, d'aix es parla i és el que es criminalitza", ha explicat, alhora que ha relatat que el Tribunal Europeu de Drets Humans reconeix que per parlar de la independncia es poden fer servir termes com "lluita, independncia, separatisme" o "poble oprimit".

També ha fet allusió al dret polític i ha assenyalat que dos dels acusats, Jordi Snchez i Jordi Turull, no van poder ser investits com a presidents de la Generalitat. També, que alguns diputats processats en la causa han estat suspesos de crrec públic per una "interpretació incorrecta de la llei" que, al seu parer, fa allusió a "terroristes".