Publicat 14/10/2019 16:15:42CET

L'advocat de Junqueras diu que recorreran contra la sentència en "totes les instàncies" a Espanya i Europa

El president d'ERC, Oriol Junqueras.
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

LUXEMBURG, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

L'advocat del president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, ha dit aquest dilluns que recorreran en "totes les instàncies" a Espanya i Europa contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna el polític català a 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació per delictes de sedició i malversació pel seu paper en la convocatòria del referèndum d'independència a Catalunya.

"Nosaltres recorrerem en totes les instàncies, però haurà de ser amb els passos que preveu la llei. Primer en la jurisdicció nacional i després en la jurisdicció internacional", ha explicat a la premsa a Luxemburg, poc abans que comencés la vista que celebra la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre l'abast de la immunitat europarlamentària de Junqueras.

En una primera valoració de la sentència del Suprem, Van den Eynde ha criticat el que considera una sentència que estableix "el codi penal de la dissidència" i que fixa "els límits de l'exercici del dret a la protesta en un estat democràtic".

"Ho ha fet d'una manera que es genuïna de l'Estat espanyol, perquè és l'únic estat de l'entorn europeu democràtic que preveu reaccions de la gravetat del delicte de sedició", ha resolt.

El lletrat ha insistit que el delicte pel qual ha estat condemnat Junqueras "no té cap element de comparació" en cap ordenament jurídic del nostre entorn.

En relació amb com creu que podria afectar el pronunciament del TJUE sobre la sentència que el Suprem va dictar aquest dilluns, Van den Eynde ha advertit que si la jstícia europea determina que el líder d'ERC "necessitava una protecció o tenia immunitat" les conseqüències serien que "no podria haver estat condemnat".

"Això generaria un incident d'unes repercussions que ara no podem valorar, però que poden ser molt transcendentals", ha opinat.