L'advocat general del TUE diu que l'IRPH pot ser abusiu

Publicat 10/9/2019 11:09:28CET
Pisos, piso, casa, casas, edificio, vivienda, viviendas, construcción, se compra, se vende, venta, alquiler, hipoteca, hipotecas
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 10 set. (EUROPA PRESS) -

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Maciej Szpunar ha declarat aquest dimarts que l'índex IRPH ha d'estar sotmès a tutela judicial per saber si és abusiu o no, perquè el simple fet de ser un índex oficial no fa que sigui necessàriament transparent.

El lletrat polonès contradiu així la doctrina del Tribunal Suprem, que el va avalar l'any 2017 i va declarar que la referenciació d'una hipoteca a un tipus oficial com l'IRPH no implica falta de transparència ni abusivitat. Es posiciona també en contra de les tesis de la banca espanyola.

Es tracta d'unes conclusions que no són vinculants de cara a la futura sentència, però en la majoria de casos la resolució dels jutges sol seguir la direcció que marquen els advocats generals. La sentència definitiva s'espera que es conegui en els propers mesos.

L'advocat general s'ha pronunciat sobre el cas d'un ciutadà espanyol que va firmar un contracte hipotecari amb Bankia amb una clàusula relativa al càlcul dels interessos ordinaris conforme a l'IRPH. Aquest client va presentar una demanda judicial davant d'un jutjat de Barcelona en considerar que la clàusula era abusiva.

En concret, Szpunar ha afirmat que una clàusula contractual que fixa un tipus d'interès agafant de referència un dels sis índexs oficials legals que poden ser aplicats pels bancs a les hipoteques amb tipus variable "no està exclosa de l'àmbit d'aplicació de la directiva".

Així, subratlla que una clàusula només pot escapar de la tutela judicial si reflecteix una disposició legal "imperativa o supletòria". En el cas de l'IRPH, Szpunar apunta que és "evident" que es tracta d'una clàusula dins de l'àmbit de l'aplicació de la directiva perquè l'entitat bancària pot recórrer a altres índexs de referència -com l'euríbor-- i no obliga a utilitzar l'oficial.

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  El Congost supera els 300 metres cúbics per segon al seu pas per Granollers

 3. 3

  El riu Congost supera el nivell d'alerta i continua amb "tendència creixent"

 4. 4

  Localitzen un cadàver en una riera de Jorba (Barcelona)

 5. 5

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista