Actualitzat 26/11/2019 11:55:32 +00:00 CET

L'advocat general del TUE creu que Espanya no va aplicar la legislació adequada per extradir Valtònyc

El raper Valtònyc a Barcelona (arxiu)
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) Michal Bobek ha donat aquest dimarts la raó al raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut artísticament com Valtònyc, que Espanya no hauria d'haver aplicat de manera retroactiva la llei penal espanyola del 2015 per sol·licitar la seva extradició a les autoritats judicials belgues, sinó la del cas concret que implica una condemna més feble.

Les conclusions de l'advocat general no són vinculants per al tribunal amb seu a Luxemburg, tot i que en la majoria dels casos la sentència que es dicta mesos després sol seguir la línia marcada per aquest dictamen.

Bobek respon així a una qüestió prejudicial del Tribunal d'Apel·lació de Gant (nord de Bèlgica) que va sol·licitar que s'esclarís si en el marc de l'ordre de detenció i entrega europea contra el cantant per la justícia espanyola calia aplicar de manera retroactiva la llei penal espanyola del 2015, que castiga de manera més severa amb fins a tres anys de presó, l'apologia del terrorisme davant de la del 2012, en vigor quan van tenir lloc els fets.

El lletrat europeu també apunta, no obstant això, que la consulta al TUE no versa sobre la fonamentació de la resolució condemnatòria per la qual es reclama l'entrega de Valtònyc, ni tampoc sobre si el delicte d'enaltiment del terrorisme pot subsumir-se automàticament en la categoria de terrorisme.

Per això, explica en el seu dictamen, ni les seves conclusions ni la sentència que finalment dicti el tribunal europeu tenen cap impacte sobre altres aspectes que afecten la potencial execució de l'euroordre.

El mallorquí, que es troba a Bèlgica des del juny del 2018, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència posteriorment confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar en primera instància l'entrega de Valtònyc el setembre del 2018 perquè va al·legar que no existia la doble incriminació, és a dir, cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya estan tipificats com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica, decisió que va recórrer la Fiscalia de Gant.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 3. 3

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  A judici per la mort d'un home a qui havia deixat en coma d'un cop de puny a Tortosa