Actualitzat 06/02/2015 17:56

L'Advocacia de l'Estat estudia si les noves delegacions del Govern a l'exterior violen la llei

Soraya Santamaría tras el Consejo de Ministros
Foto: EUROPA PRESS

Sáenz de Santamaría avisa que no es pot envair la competència del Govern central en política exterior

   MADRID, 6 Feb. (EUROPA PRESS) -

   L'Advocacia de l'Estat estudia si la imminent obertura de dues noves delegacions de la Generalitat a Roma i Viena incompleix la Llei de l'Acció Exterior i del Servei Exterior de l'Estat, i valora al seu torn si és possible presentar un recurs d'inconstitucionalitat de la Llei catalana d'Acció Exterior, ha confirmat la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

   En roda de premsa al final del Consell del Ministres, Sáenz de Santamaría ha explicat que l'anàlisi de l'Advocacia de l'Estat parteix de la premissa que "la direcció de la política exterior correspon al Govern de la Nació".

   "Les comunitats autònomes --això el Tribunal Constitucional ho ha deixat clar-- poden tenir una acció exterior, però això mai pot suposar la invasió de l'atribució que tenen els Estats d'assumir aquesta direcció de la política exterior que a més la Llei de l'Acció Exterior per primera vegada en el nostre ordenament jurídic disciplina oportunament", ha afegit.

   La Llei de l'Acció Exterior i del Servei Exterior de l'Estat assenyala els passos que les comunitats han de seguir quan decideixin obrir delegacions a l'exterior, ha recordat la portaveu de l'Executiu, i la norma obliga les autonomies a informar amb caràcter previ el Govern central de l'obertura de delegacions a l'estranger.

   Així, l'Executiu central sosté que, abans de publicar la decisió de crear aquestes noves oficines a l'exterior al seu Butlletí Oficial, la Generalitat hauria d'haver informat amb caràcter previ el Govern central.

   L'esmentada Llei de l'Acció Exterior i del Servei Exterior de l'Estat estableix en el seu article 12 que el Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació ha de pronunciar-se sobre si aquesta proposta s'adequa als objectius de la política exterior espanyola, i si compleix amb el principi d'unitat d'acció a l'exterior.

UNA SOLUCIÓ MÉS BARATA

   També el Ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques ha de dir si l'obertura d'aquestes oficines està d'acord amb el principi d'eficiència en la gestió dels recursos públics així com des de la perspectiva de la seva adequació en l'ordre competencial.

   És a dir, veure "si hi ha una solució més barata o més eficient" per defensar els interessos de Catalunya, com instal·lar-se a les dependències de l'Ambaixada d'Espanya, ha simplificat el ministre.

   Per aquesta raó, la vicepresidenta ha advertit que les autoritats catalanes hauran de donar "explicacions als ciutadans" sobre els costos d'obrir noves delegacions a l'estranger quan tenen la possibilitat d'instal·lar-se dins de les Ambaixades d'Espanya, com han fet altres autonomies.

   Això sí, aquesta acció exterior de les autonomies ha de limitar-se al marc de les seves competències i no pot pretendre assumir "un altre tipus de representacions que només corresponen als estats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés