Publicat 28/6/2019 16:47:46 +02:00CET

L'Advocacia de l'Estat coincideix amb la Fiscalia i veu innecessari adreçar-se al TJUE sobre la immunitat de Junqueras

Rosa María Seoane (Arxiu)
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 28 juny (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat coincideix amb la Fiscalia del Tribunal Suprem en considerar innecessari que el tribunal que va jutjar l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras per rebel·lió hagi de plantejar una qüestió prejudicial davant del Tribunal Europeu de la Unió Europea (TJUE) sobre l'abast de la seva immunitat després de ser elegit al Parlament Europeu.

L'escrit, signat per l'advocada Rosa María Seoane, respon així a la defensa de Junqueras després que recorregués en súplica contra la decisió de l'alt tribunal de no permetre-li jurar el càrrec davant la Junta Electoral Central (JEC), requisit necessari per poder acudir a la sessió constitutiva de la cambra europea el proper 2 de juliol.

Per als serveis jurídics de l'Estat, "no només seria impertinent" presentar la qüestió prejudicial davant el TJUE perquè es tracta d'una qüestió que "versa sobre Dret nacional", sinó que a més "la interpretació del Dret de la Unió no deixa lloc a cap dubte" sobre quan s'adquireix la condició d'eurodiputat i, per tant, la immunitat.

En aquest sentit, recorda que el Dret de la Unió estableix que les "prerrogatives i drets de la condició de diputat al Parlament Europeu no s'adquireixen fins a la primera sessió" i "no s'estenen als candidats electes".

"La simple proclamació dels electes a nivell nacional no atribueix la condició de diputat al Parlament Europeu. Aquesta condició només s'aconsegueix un cop es compleixen una sèrie de requisits que exigeix no només el Dret nacional, sinó també el Dret de la Unió", explica.

Així, segons subratlla l'Advocacia de l'Estat, "per adquirir la condició de membre del Parlament Europeu ha de distingir-se una fase de Dret nacional i una altra fase de Dret europeu", i "només acabades aquestes dues fases es pot dir que el mandat del candidat electe és vàlid i pot produir-se en els termes previstos en el Dret europeu".