L'Advocacia de l'Estat assenyala que la immunitat de Junqueras no afecta la validesa de la sentència del procés

Publicat 30/12/2019 15:27:03CET
Rosa María Seoane (Arxiu).
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

Explica que el protocol sobre privilegis i immunitats no preveu de manera expressa la paralització o suspensió de la causa principal

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha defensat que la immunitat del líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras en ser elegit diputat del Parlament Europeu no afecta en cap manera el procediment que ha seguit el Tribunal Suprem contra ell pel procés independentista ni a la sentència dictada per aquests fets i pels quals va ser condemnat a 13 anys de presó i d'inhabilitació.

L'informe presentat aquest dilluns davant l'alt tribunal i signat per Rosa María Seoane --representant dels serveis jurídics de l'Estat en la causa del procés-- sol·licita que Junqueras quedi en llibertat perquè pugui exercir com a eurodiputat, i per això se sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició.

Tot i així, qualifica la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) donada a conèixer el passat 19 de desembre, quan va afirmar que Junqueras té immunitat des que va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny del 2019, de "nova i complexa". En aquest sentit, destaca que el Suprem ha aplicat la jurisprudència europea coneguda fins al moment.

Per a l'Advocacia de l'Estat, la sentència de l'alt tribunal dictada el passat 14 d'octubre contra els líders independentistes és "plenament vàlida i de cap manera procedeix la seva anul·lació" després de conèixer la sentència del TJUE, tal com sol·licita la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat.

L'informe subratlla que l'article 9, paràgraf segon, del Protocol número 7 sobre els privilegis i les immunitats de la Unió Europea "no preveu de manera expressa la paralització o suspensió de la causa principal".

Per això, assegura que no calia que la vista oral que se celebrava en el moment que va ser elegit com a eurodiputat hagués de ser suspesa per la "necessària presència" de Junqueras perquè el judici pel procés va quedar vist per a sentència el 12 de juny del 2019, just un dia abans que fos proclamat oficialment parlamentari europeu.

NI LÍMITS NI OPOSICIÓ AL JUDICI

"En resum, cap dels continguts de la immunitat reconeguda a l'article 9, paràgraf segon, va quedar limitat o s'oposava a la continuació de la causa principal, i inclou que es dictés la corresponent sentència", diu l'escrit de l'Advocacia de l'Estat.

En aquest sentit també rebutja la possibilitat que el procediment hauria d'haver estat suspès o paralitzat una vegada que el Parlament Europeu es constituís el passat 2 de juliol, perquè l'esmentat article tampoc assenyala res sobre els casos els judicis dels quals ja han conclòs. "I, per tant, res impedia que es dictés sentència a la causa principal".

En aquest sentit, recorda que la Sala penal del Tribunal Suprem va confirmar durant el seu acte del passat 14 de maig "que no calia obtenir cap suplicatori quan ja s'havia iniciat el judici oral i que, en conseqüència, no procedia la suspensió del procediment penal".

"En suma, la sentència del 14 d'octubre del 2019 s'ha dictat amb estricta observança de les normes essencials del procediment penal i en cap aspecte ha impedit o obstaculitzat la immunitat declarada per la sentència del TJUE", conclou l'escrit.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Tallen la carretera d'accés a Sant Esteve de la Sarga (Lleida) per un despreniment

 2. 2

  Les rèpliques de quadres en alguns punts de Barcelona són d'entitats que defensen instal·lar l'Hermitage a la ciutat

 3. 3

  Reactiven la recerca dels tres despareguts a les Illes Balears després de la borrasca Gloria

 4. 4

  El Consell per la República convoca el 29 de febrer l'acte a Perpinyà

 5. 5

  El CAC, la Generalitat i la CCMA presenten una campanya per fomentar l'esport femení

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista