Publicat 30/12/2019 15:27

L'Advocacia de l'Estat assenyala que la immunitat de Junqueras no afecta la validesa de la sentncia del procés

Rosa María Seoane (Arxiu).
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO - Archivo

Explica que el protocol sobre privilegis i immunitats no preveu de manera expressa la paralització o suspensió de la causa principal

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha defensat que la immunitat del líder d'ERC i exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras en ser elegit diputat del Parlament Europeu no afecta en cap manera el procediment que ha seguit el Tribunal Suprem contra ell pel procés independentista ni a la sentncia dictada per aquests fets i pels quals va ser condemnat a 13 anys de presó i d'inhabilitació.

L'informe presentat aquest dilluns davant l'alt tribunal i signat per Rosa María Seoane --representant dels serveis jurídics de l'Estat en la causa del procés-- sollicita que Junqueras quedi en llibertat perqu pugui exercir com a eurodiputat, i per aix se sollicita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició.

Tot i així, qualifica la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) donada a conixer el passat 19 de desembre, quan va afirmar que Junqueras té immunitat des que va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny del 2019, de "nova i complexa". En aquest sentit, destaca que el Suprem ha aplicat la jurisprudncia europea coneguda fins al moment.

Per a l'Advocacia de l'Estat, la sentncia de l'alt tribunal dictada el passat 14 d'octubre contra els líders independentistes és "plenament vlida i de cap manera procedeix la seva anullació" després de conixer la sentncia del TJUE, tal com sollicita la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat.

L'informe subratlla que l'article 9, pargraf segon, del Protocol número 7 sobre els privilegis i les immunitats de la Unió Europea "no preveu de manera expressa la paralització o suspensió de la causa principal".

Per aix, assegura que no calia que la vista oral que se celebrava en el moment que va ser elegit com a eurodiputat hagués de ser suspesa per la "necessria presncia" de Junqueras perqu el judici pel procés va quedar vist per a sentncia el 12 de juny del 2019, just un dia abans que fos proclamat oficialment parlamentari europeu.

NI LÍMITS NI OPOSICIÓ AL JUDICI

"En resum, cap dels continguts de la immunitat reconeguda a l'article 9, pargraf segon, va quedar limitat o s'oposava a la continuació de la causa principal, i inclou que es dictés la corresponent sentncia", diu l'escrit de l'Advocacia de l'Estat.

En aquest sentit també rebutja la possibilitat que el procediment hauria d'haver estat susps o paralitzat una vegada que el Parlament Europeu es constituís el passat 2 de juliol, perqu l'esmentat article tampoc assenyala res sobre els casos els judicis dels quals ja han concls. "I, per tant, res impedia que es dictés sentncia a la causa principal".

En aquest sentit, recorda que la Sala penal del Tribunal Suprem va confirmar durant el seu acte del passat 14 de maig "que no calia obtenir cap suplicatori quan ja s'havia iniciat el judici oral i que, en conseqüncia, no procedia la suspensió del procediment penal".

"En suma, la sentncia del 14 d'octubre del 2019 s'ha dictat amb estricta observana de les normes essencials del procediment penal i en cap aspecte ha impedit o obstaculitzat la immunitat declarada per la sentncia del TJUE", conclou l'escrit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés