Publicat 12/06/2019 12:35

L'Advocacia, a favor que Junqueras pugui jurar el seu càrrec com a eurodiputat

La Fiscalía mantiene su petición de condenas de cárcel por rebelión para Junqueras y el resto de presos
Eduardo Parra - Europa Press

Afirma que correspon a la Junta Electoral valorar el compliment dels requisits de cara a la seva possible suspensió

MADRID, 12 juny (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha informat a favor que l'exvicepresident de la Generalitat encausat per rebellió Oriol Junqueras pugui sortir de la presó el proper 17 de juny per jurar davant de la Junta Electoral com a europarlamentari.

L'accés al crrec dotaria el líder independentista d'una mplia immunitat que podria afectar el desenvolupament de la causa pel procés al Tribunal Suprem segons va advertir aquest dimarts la Fiscalia en un informe en qu s'oposa a la concessió del permís.

L'Advocacia considera no obstant aix que és a la Junta Electoral a qui correspon valorar el compliment dels requisits establerts pel dret espanyol que pot afectar els candidats electes i singularment els efectes de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, l'aplicació del qual suposaria la suspensió de Junqueras també com a europarlamentari.

Aquesta petició, segons assenyala l'escrit signat per l'advocada de l'Estat que participa en el judici del procés, Rosa María Seoane, es fundaria en la doctrina exposada pel mateix tribunal fa tan sols unes setmanes, quan es va concedir un permís a Junqueras i als altres presos en la mateixa causa que van resultar electes per sortir de Soto del Real (Madrid).

Es va emparar així, segons recorda l'Advocacia, l'"exercici dels seus drets de representació política" per prendre possessió dels seus escons al Congrés i al Senat. Posteriorment, tots ells van ser suspesos dels seus crrecs.

En el seu escrit, Seoane demana que el trasllat de Junqueras al Congrés dels Diputats, en qu se situa la Junta Electoral, es faci en les mateixes condicions de custdia i amb les mateixes limitacions que el dia de la constitució del Congrés i del Senat.

A més, demana que s'envi a aquest rgan la interlocutria de conclusió del sumari de la causa del procés i la comunicació de la presidenta del Congrés Meritxell Batet per la qual es va declarar Junqueras automticament susps com a diputat espanyol.

EL PAPER DE LA JUNTA ELECTORAL

Els Serveis Jurídics de l'Estat criden l'atenció en el seu escrit sobre dues peculiaritats del rgim jurídic que regula els trmits propis de la presa de possessió dels electes al Parlament Europeu.

La primera d'elles és que correspon a la Junta Electoral Central i no al Parlament Europeu la competncia per valorar el compliment dels requisits, mentre que posteriorment és la Cambra europea la que ha de resoldre les controvrsies que poguessin eventualment suscitar-se.

D'aquesta manera, detalla l'Advocacia de l'Estat, "el Parlament no pot posar en qüestió la prpia regularitat de la proclamació efectuada per la Junta Electoral nacional". Igualment, la legislació tampoc no autoritza el Parlament a negar-se a prendre nota d'aquesta proclamació si considera que hi ha una irregularitat.

A més, afegeix que "qualsevol irregularitat que pogués existir en l'aplicació de la normativa electoral de l'Estat membre en el marc de les eleccions al Parlament Europeu respecte a la proclamació d'electes només pot ser controlada pels rgans judicials d'aquest Estat membre, que han de respectar els principis d'efectivitat i equivalncia".

IMMUNITAT

Quant a la segona peculiaritat, radica segons adverteixen els Serveis Jurídics de l'Estat en "l'extensió i abast del rgim de les immunitats dels Parlamentaris Europeus que es remet al dret nacional de cada parlamentari".

Així, i amb relació a la possible extensió dels privilegis o immunitats que es puguin invocar per Junqueras, "vindran determinats per l'extensió que els reconeix el dret espanyol", diu l'advocacia i també per les limitacions que imposi el Tribunal Suprem d'acord amb el que s'ha assenyalat anteriorment amb relació als drets polítics dels encausats en aquest procediment.

Els Serveis Jurídics de l'Estat es posicionen així de manera contrria a la Fiscalia, que s'oposa a concedir el permís en un informe en el qual adverteix que, d'obtenir la condició d'europarlamentari, obligaria a demanar un suplicatori a la cambra europea per poder seguir avanant en el procediment que causaria "interferncies absolutament desraonades" en el procediment judicial.

El judici est previst que acabi aquest dimecres per donar comenament a la fase de deliberacions dels tribunals i el dictat de la sentncia. Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, l'eventual suplicatori podria perjudicar el procés perqu no es podria dictar aquesta sentncia fins que aquest trmit conclogués, i pot durar diversos mesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés