L'Advocacia demana excarcerar Junqueras perquè pugui exercir d'eurodiputat al Parlament Europeu

Publicat 30/12/2019 13:17:54CET

Descarta que la sentència de l'1-O sigui nul·la i insta el Suprem a demanar suplicatori i adoptar mesures "d'assegurament" sobre el líder d'ERC

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat aquest dilluns la posada en llibertat del líder d'ERC condemnat pel procés Oriol Junqueras perquè pugui exercir com a eurodiputat, mentre que sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició, mesura que en la seva opinió, ha d'instar "al més aviat possible" el Tribunal Suprem, segons l'escrit de 16 pàgines que signa la lletrada Rosa María Seoane.

No obstant això, descarta que la sentència que li va imposar 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic sigui nul·la per no haver-li permès prendre possessió de l'escó quan encara es trobava en presó provisional. Considera que la sentència té "total validesa" en haver-se dictat "amb estricta observança de les normes essencials del procediment penal" i aposta per mantenir en suspensió l'execució de la pena d'inhabilitació, tal com va dictaminar el Suprem, a l'espera que es resolgui la seva situació d'immunitat.

Així ho expressa en el seu escrit d'al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el passat 12 de desembre va respondre al Tribunal Suprem espanyol que Junqueras va haver de gaudir d'immunitat parlamentària des del moment en què va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny, per la qual cosa hauria d'haver pogut sortir de la presó provisional i desplaçar-se al Parlament Europeu per recollir la seva acta.

Segons l'Advocacia, "caldria permetre" que el líder d'ERC es desplacés lliurement a la Junta Electoral Central i a la seu del Parlament Europeu per prendre possessió del seu escó, si bé la immunitat que es desprèn de la seva condició de parlamentari electe no es restringeix a la recollida de l'acta, sinó que implica "l'acompliment de la seva funció representativa mentre mantingui el seu estatus parlamentari".

"Si bé el primer efecte de la immunitat que de li ha de reconéixer al Sr. Junqueras és la possibilitat de dirigir-se sense impediments al lloc de reunió del Parlament Europeu o bé tornar-hi a l'efecte del compliment dels tràmits previstos en l'article 12 de l'acta electoral, no ha d'obviar-se que la sentència del TJUE reconeix a més que aquestes immunitats tenen una finalitat expressa: que els parlamentaris europeus puguin complir a la seva missió", diu l'escrit.

Considera en tot cas, que el Suprem ha d'adoptar mesures de "assegurament" i custòdia per "garantir que la llibertat de moviments que si escau pugui requerir l'exercici de les immunitats reconegudes, no pugui donar lloc a la fugida del penat i a la corresponent frustració del dret fonamental al compliment de les sentències". No concreta les mesures encara que diu que poden consultar-se amb el Parlamento Europeu en el marc de la lleialtat institucional.

UN SUPLICATORI "AL MÉS AVIAT POSSIBLE"

Els Serveis Jurídics de l'Estat incideixen, no obstant això, que els magistrats del Suprem han de demanar "al més aviat possible" al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Junqueras reconeguda pel tribunal de Luxemburg. Sense aquesta immunitat podrà tornar a ingressar a la presó.

L'Advocacia, en línia amb el ja manifestat el passat 10 de juny, ha conclòs després d'analitzar la sentència del TJUE que Junqueras continua gaudint d'immunitat com a eurodiputat perquè fins al moment, la Junta Electoral Central, l'òrgan competent, no s'ha pronunciat sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari electe. Entén que mentre això no passi, és el Suprem qui ha de demanar el suplicatori.

Els Serveis Jurídics de l'Estat mantenen així una posició discrepant a la de Fiscalia, institució que el mateix dia en què es va conèixer la sentència del TJUE va al·legar que ja no calia aplicar la immunitat en el cas de Junqueras perquè ja no és un pres preventiu, sinó un condemnat en ferm.

Contador