Actualitzat 04/01/2020 20:32 CET

L'Advocacia catalana: la JEC "s'ha extralimitat" i només té competències durant eleccions

BARCELONA, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac), que representa els 14 col·legis d'advocats catalans, ha dit que la Junta Electoral Central (JEC) "s'ha extralimitat en les seves funcions" amb la seva decisió sobre inhabilitar al president de la Generalitat, Quim Torra, i sobre rebutjar l'acreditació d'Oriol Junqueras (ERC) com a eurodiputat.

En un comunicat, l'advocacia catalana ha publicat un manifest "unànimement" acordat, en què considera que la JEC ha decidit sense cenyir-se a raonaments estrictament jurídics, i afegeix que, segons la Loreg, només té competències durant un procés electoral i fins que es proclami a candidats aspirants a ser elegibles.

També afirma que la previsió de la Loreg de negar el dret de ser elegibles a condemnats per sentència no ferma "s'esgota amb el tancament del procés electoral" el dia de les eleccions.

En un altre punt destaca que Torra no té sentència judicial ferma d'inhabilitació, per la qual cosa la competència exclusiva per inhabilitar un càrrec electe és del TS.

ORIOL JUNQUERAS

Quant a Junqueras, defensa obeir la jurisprudència dels tribunals TEDH i TJUE, quant a l'article 3 de l'article del Protocol Addicional del Conveni Europeu de Drets Humans (TEDH), "que propugna que l'únic òrgan competent per retirar drets a càrrecs electes, com seria el cas de l'eurodiputat electe Oriol Junqueras, siguin representants davant instàncies nacionals o internacionals".

El Cicac no comparteix el criteri de competència que s'atribueix la JEC, però constata un conflicte normatiu entre la Loreg i l'Estatut, la Llei de Presidència de la Generalitat i el Reglament del Parlament, per la qual cosa demana resoldre-ho, "sota l'estricte respecte a l'ordenament jurídic intern, així com a l'ordenament, les normes i la jurisprudència internacionals".

El cinquè i últim punt conclou que la decisió de la JEC no és adequada a dret, i que només han de resoldre la situació "la norma i la millor efectivitat i protecció del dret de defensa, així com l'empara del dret fonamental dels electors a triar els seus representants".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés