Publicat 09/02/2014 14:48

L'advocacia catalana, inquieta davant de la reforma de les demarcacions judicials

Debate sobre el Proyecto de Ley de Nueva Planta Judicial en el Icab
EUROPA PRESS

Els encarregats del text defensen suprimir els partits judicials i buscar més especialització

BARCELONA, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

L'advocacia catalana està "inquieta" davant dels projectes de la Llei Orgànica del Poder Judicial i de la Llei de Planta i Demarcació impulsats pel Govern espanyol de Mariano Rajoy i que, entre d'altres canvis, implicaria la supressió dels actuals partits judicials i la centralització dels jutjats a les capitals de província.

La posició dels advocats catalans va quedar reflectida dimarts a un debat organitzat pel Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), en què van participar també el mateix president de la comissió institucional per elaborar un esborrany de text articulat de Llei Orgànica del Poder Judicial, Luis María Díez-Picazo, i el de la comissió per al text articulat de la Llei de Planta i Demarcació, Antonio Dorado.

Davant de l'opinió de Díez-Picazo i Dorado que van qualificar "d'inevitable" la desaparició dels actuals partits judicials --i ho van justificar per buscar major especialització als futurs tribunals de planta, que se situarien a les capitals de província--, el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, va mostrar les seves discrepàncies amb el projecte.

"No es pretendrà buscar un efecte dissuasori?", es va preguntar Sàmper, sobre la constatació que la reforma implicarà que els ciutadans hauran de recórrer majors distàncies per desplaçar-se als jutjats, i ho ha comparat a la llei de taxes judicials que, segons la seva opinió, posa traves a l'accés a la justícia a l'establir el pagament per a determinats recursos.

També va mostrar les seves reserves davant de la reforma el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, que considera que els ciutadans no poden percebre que tenen "tan lluny la justícia".

Tot i això, Dorado i Díez-Picazo van defensar la desaparició dels actuals partits judicials a favor d'una major especialització dels futurs tribunals d'instància.

S'HA D'ELEGIR

"El partit judicial no té sentit si ho contraposem a un tribunal d'instància", va insistir Dorado, que va defensar que no passa res si s'allunyen físicament els jutjats dels ciutadans si això es tradueix en una major especialització, doncs les persones poques vegades al llarg de la seva vida han d'acudir als jutjats.

Díez-Picazo va afegir que els partits judicials estan condemnats a mort, segons les seves paraules, en nom d'una major especialització ja que no hi ha recursos per emprendre accions en les dues direccions: "No es poden elegir les dues coses", va sentenciar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés