Actualitzat 12/07/2016 18:40 CET

L'Advocacia catalana acusa els Mossos "obscurantisme" cap als lletrats dels detinguts

Rueda de prensa de Oriol Rusca (CAC) sobre el Turno de Oficio
EUROPA PRESS

Baixa per primera a Catalunya el nombre d'intervencions requerides a advocats d'ofici

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Consell de l'Advocacia Catalana (CAC), Oriol Rusca, ha carregat aquest dimarts contra l'"obscurantisme" dels Mossos d'Esquadra cap als lletrats dels detinguts a l'hora d'oferir-los informació sobre les causes de les detencions dels seus clients quan es presenten a comissaria.

"Veuen els advocats com un enemic, cosa que és més propi d'èpoques predemocràtiques. No té sentit", ha considerat Rusca en una roda de premsa convocada per fer balanç de l'evolució de l'ús del Torn d'Ofici els últims anys, amb motiu del dia de la Justícia Gratuïta.

Rusca ha acusat els Mossos d'Esquadra de falta d'altura de mires i de fer una lectura molt restrictiva de la llei, quan haurien de ser "extremadament curosos en el respecte als drets dels detinguts".

El president del CAC ha assegurat, després d'haver tractat aquesta qüestió amb degans d'altres col·legis, que a la resta de l'Estat els advocats no es troben habitualment amb aquests problemes, ja que només passen de "forma puntual".

Diu entendre que en determinades circumstàncies calgui mantenir en secret certa informació per no perjudicar les investigacions, però que això no s'ha de convertir en una norma i els Mossos han d'oferir còpies dels atestats als advocats per saber de què s'acusa concretament els seus clients.

Ha explicat que aquesta falta de transparència que atribueix als Mossos contribueix que els lletrats recomanin als detinguts acollir-se al dret a no declarar a seu policial, precisament perquè no coneixen "les cartes" amb què compta la Policia per arrestar-lo.

El president del CAC ha presentat el balanç del Torn d'Ofici, en què per primera vegada a tots els àmbits el nombre d'actuacions a Catalunya ha baixat; concretament, un 4,5% el 2015 respecte a l'any anterior, que ha passat de 301.697 a 287.983 actuacions.

Rusca ha admès que és difícil saber les causes exactes d'aquesta disminució però, en tot cas, ha valorat que el que hi havia en anys anteriors eren "números molt alts" derivats de la crisi econòmica.

7.000 ADVOCATS D'OFICI

La baixada s'ha produït a tots els àmbits --penal, civil, contenciós, social, cassació, assistència i violència sobre la dona-- però es deu fonamentalment a la baixada un 4% en assumptes penals, ja que representen un 39% del total d'intervencions.

Dels 21.000 advocats col·legiats a Catalunya, 7.000 (un 33%) estan adscrits al Torn d'Ofici i Assistència al Detingut, que presta aquest servei 24 hores del dia els 365 dies de l'any.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés