A Catalunya i Aragó, les restriccions provoquen el tancament dels bars i un descens de les vendes
MADRID, 23 jul. (EUROPA PRESS) -
La caiguda de l'activitat en l'hostaleria s'ha situat en el 25% i empitjora per primera vegada des que va comenar la desescalada la setmana del 13 al 19 de juliol a causa dels rebrots de coronavirus a diferents punts d'Espanya.
En concret, aquesta setmana ha obert el 84% dels establiments, amb una caiguda de les vendes dels distribudors del 25% en relació amb l'any anterior, segons les dades de Fedishoreca.
D'aquesta manera, la diferncia entre els locals oberts (84%) i les vendes dels distribudors (75%), suposa que els establiments han comprat i venut de mitjana un 10% menys que l'any anterior, encara amb el 16% d'establiments tancats.
L'estudi mostra que la baixada de les restriccions a bars i restaurants pels rebrots s'aprecia en la baixada del percentatge d'establiments d'hostaleria que han obert i les vendes.
Catalunya redueix cinc punts percentuals el nombre d'establiments oberts, que passen del 85% al 80% aquesta setmana, mentre que les vendes cauen del 79% al 75%.
A Lleida, una de les zones amb més restriccions, han tancat el 20% dels establiments que ja havien obert i l'activitat de l'hostaleria es troba al 65% de l'any anterior.
D'altra banda a Aragó, que també té fortes restriccions a bars i restaurants a causa dels nous contagis, les vendes han caigut al 82,5% durant aquesta setmana.
L'informe assenyala que l'evolució de les vendes del sector aquesta setmana és negativa per primera vegada des de fa més de dos mesos, que passa del 77% al 75%.
Respecte a les zones depenents del turisme com Balears, Benidorm, el centre de les ciutats de Madrid, Barcelona, Valncia, Mlaga i altres, l'activitat de l'hostaleria encara se situa entre el 45% i el 55% respecte de l'any anterior.
A Madrid, l'evolució d'aquesta setmana és molt feble, mentre que continuen tancats el 24% dels establiments i importants zones del centre de la ciutat encara es mantenen amb caigudes de l'activitat del 40% i el 50%.
D'altra banda, les sis comunitats amb més establiments oberts són Astúries, Andalusia, Castella Lleó, País Basc, Múrcia i Navarra, amb una mitjana del 88% de reobertures tot i que l'activitat total cau al 24% respecte a l'any passat.