Publicat 10/9/2020 23:17:56 +02:00CET

L'acte institucional de la Diada homenatja als sanitaris i a les víctimes del Covid-19

   Es projecten imatges dels presos de l'1-O dins del Palau de la Generalitat per demanar la seva llibertat

   BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

   L'acte institucional de la Diada ha rendit aquest dijous un homenatge als professionals sanitaris que han lluitat contra la pandèmia de coronavirus, a les víctimes que ha deixat el Covid-19 i a la ciutadania de Catalunya pel confinament.

   Titulat 'Aquesta terra' i dirigit per Lluís Danès, l'acte s'ha emès aquest dijous a la nit a TV3, i a diferència de l'habitual a la Diada, aquest any s'ha gravat amb anterioritat i s'ha fet sense públic per evitar contagis de coronavirus.

   L'acte ha començat amb la hissada de la senyera al Palau de la Generalitat, presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, que ha estat acompanyat pel vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el Cor Jove de l'Orfeó Català ha cantat 'El cant de la senyera'.

   En tot moment, l'espectacle s'ha endinsat en diferents espais del Palau de la Generalitat, per simbolitzar la casa de tots els catalans com a metàfora que la ciutadania ha contemplat la pandèmia i ha vist el confinament des dels seus habitatges.

   A continuació, s'ha rendit un homenatge als sanitaris i als serveis essencials amb la cançó de Raimon basada en el poema de Salvador Espriu 'He mirat aquesta terra', que ha interpretat Lídia Pujol des del pont gòtic mentre es projectaven imatges d'aquests professionals durant els mesos del confinament.

   També s'ha fet un homenatge a les víctimes mortals del coronavirus, als qui s'ha rememorat amb la interpretació de 'NigraSum' de Pau Casals per part de l'Escolania de Montserrat, una cançó que explica "que després de l'hivern, per cru que sigui, sempre ve la primavera", i amb l'actuació de l'acròbata Eva Szwarce.

"SENSE LLIBERTAT NO HI HA JUSTÍCIA"

   L'actor Ivan Benet, amb la seva imatge projectada en diferents llocs del Palau de la Generalitat, ha conduït l'acte i ha introduït l'episodi dedicat als presos de l'1-O: "Quan parlem de la terra parlem també de la nostra terra i entenem que sense llibertat no hi ha justícia ni prosperitat ni país".

   Mentre Sopa de Cabra, acompanyat per l'orquestra i la Coral In crescendo, interpretava la cançó 'La llibertat' al pati gòtic enfront de l'estàtua 'El desconsol' de Josep Llimona, s'han projectat imatges a l'interior de la Generalitat dels presos sobiranistes i els dirigents i activistes independentistes a l'estranger.

   A més, la cantant Suu ha cantat 'Pare' de Joan Manuel Serrat, per mostrar que la terra "s'ha de cuidar entre tots" des d'un punt de vista ecologista, i s'han mostrat diversos espais del Palau de manera inèdita, combinats amb imatges de ballarins, l'orquestra i la Coral In crescendo amb la música de la 'Santa Espina'.

   Finalment, l'acte ha conclòs amb la interpretació d'Els Segadors per part del Cor Jove de l'Orfeó Català i que han presidit de nou Torra, Aragonès i Budó.

Contador