Publicat 30/12/2014 14:12

L'ACPT veu "vulneració" en el temps de detenció preventiva i d'assistència lletrada

El síndic Rafael Ribó junto a miembros de la ACPT
EUROPA PRESS

Recomana que només Mossos actuï com a policia judicial amb col·laboració local

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'equip de treball de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), encapçalat pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha detectat la "vulneració sistemàtica" del dret a la llibertat del detingut a Catalunya per l'excés de temps en detenció preventiva i el retard de l'assistència lletrada als arrestats, el que incompleix la Constitució i la legislació vigent.

En la roda de premsa de presentació de l'informe anual 2014 de l'ACPT aquest dimarts al Parlament, Ribó ha afirmat que hi ha una tardança excessiva en el dret a ser assistit per un advocat i també a posar el detingut a disposició del jutge, arribant fins i tot a produir-se situacions de "manifestes detencions il·legals".

Per aquesta raó, ha urgit a tots els agents implicats --policia, poder judicial i advocats-- que es posin d'acord per "solucionar" aquesta situació, ja que es produeixen casos de detinguts que passen més d'una nit en dependències policials quan podrien haver comparegut davant del jutge en hores.

En el seu informe, l'ACPT ha constatat casos que, una vegada tancades les diligències policials, els arrestats han tardat més de 10 i 12 hores a passar a disposició judicial, quan el Tribunal Constitucional (TC) ha emparat altres vegades arrestats que han patit aquest retard.

Ribó també ha afirmat que "no és acceptable" que es negui als lletrats la lliure custòdia dels detinguts o se'ls negui la còpia de l'atestat policial abans de començar la declaració, el que vulnera la normativa europea.

POLICIA JUDICIAL

En les seves conclusions, l'informe també constata la falta d'un model únic de policia judicial en la pràctica d'intervencions, detencions, custòdies i trasllats dels detinguts, que actualment realitzen els Mossos d'Esquadra i la Policia Local.

Per aquesta raó, l'Autoritat aconsella que aquesta funció es deixi sol a la policia catalana i que la municipal únicament col·labori, excepte en els àmbits del trànsit i de la violència de gènere, on sí tenen competències legals per portar a terme actuacions de policia judicial.

CENTRES DE MENORS

Són recomanacions elaborades per l'ACPT després de visitar 82 centres aquest 2014, més que en anys anteriors: el 2013 es van realitzar 53 visites; el 2012, 36, i el 2011, 17 inspeccions, sempre sense previ avís i a qualsevol hora del dia, com suggereix la metodologia de les Nacions Unides.

Respecte als centres de menors visitats s'han observat "irregularitats" a l'ús de les contencions, que han de ser proporcionades i excepcionals, i també de les sancions, ja que en un centre es castiga els joves restringint aliments o l'accés a l'activitat educativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés