Publicat 24/02/2016 17:59CET

L'acord PSOE-C's es compromet a "revocar" la reforma del PP de la justícia universal

Sánchez defiende un acuerdo con C's que "suma"
EUROPAPRESS

Defensa mocions de censura contra comissaris europeus i demana un coordinador UE dels serveis d'intel·ligència

MADRID, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

L'acord de legislatura entre el PSOE i Ciutadans es compromet a "revocar" la reforma que el Govern de Mariano Rajoy va fer a la llei que regula l'exercici de la jurisdicció universal per part dels tribunals espanyols, habitual font de conflictes diplomàtics amb països tercers.

El document pactat entre les dues formacions parla que Espanya "pugui ser una altra vegada referent en la lluita contra la impunitat i la defensa dels drets humans" i tingui la possibilitat de "defensar" els ciutadans "víctimes d'una infracció" a l'estranger.

La reforma del PP va limitar la persecució dels delictes de genocidi i lesa humanitat als procediments dirigits contra espanyols o estrangers que hagin adquirit la nacionalitat després de cometre el fet o la seva extradició hagi estat denegada.

També va eliminar la possibilitat d'actuar amb una denúncia o a través d'una acusació popular, per limitar el seu impuls a les querelles presentades per l'ofès o la Fiscalia. I va condicionar l'extensió de la jurisdicció espanyola més enllà de les fronteres a l'existència d'un tractat internacional que ho autoritzi i a l'Estatut de la Cort Penal Internacional, que països com la Xina o els EUA no han signat.

La reforma del PP va ampliar els límits que ja el 2009 va introduir el Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero per vincular el principi de la justícia universal amb la necessitat que els delictes tinguessin connexió amb Espanya.

L'acord PSOE-Ciutadans planteja altres idees en matèria de política exterior, com la implantació de la moció de censura contra un comissari europeu o la petició que el president del Banc Central Europeu comparegui davant de l'Eurocambra al moment de la seva elecció.

Les dues formacions parlen de l'establiment d'un Pla Europeu contra la pobresa, amb fons de cohesió i solidaritat europeus, per atendre els problemes més aguts d'exclusió social. I defensen una resposta "efectiva i urgent" a la crisi de les persones refugiades i l'impuls d'un Procediment Comú d'Asil Europeu.

En matèria de cooperació al desenvolupament, PSOE i Ciutadans advoquen per plantejar una "sendera realista" per a la recuperació pressupostària a mig termini, amb la meta d'arribar al 0,7 % del PIB i reformar la Llei de Mecenatge per permetre la participació privada en projectes de desenvolupament.

Els dos partits volen impulsar també un pla d'acció amb Àfrica Subsahariana per donar suport al seu potencial de desenvolupament i alleujar la tensió migratòria que existeix als seus països.

LLUITA CONTRA EL JIHADISME

Pel que fa a la lluita contra el terrorisme jihadista, PSOE i Ciutadans reafirmen el seu suport a la Coalició internacional contra l'Estat Islàmic i es refereixen específicament a la necessitat de suprimir totes les fonts de finançament del terrorisme i de prohibir i perseguir el tràfic il·legal d'armes.

Aposten, a més, per afavorir la creació d'un organisme coordinador d'intel·ligència a la UE i donar suport als esforços per a la recerca d'una solució política a Síria. Com a mesures no militars per fer front als moviments extremistes, defensen el foment del diàleg intercultural i interreligiós.

Respecte a la relació amb Amèrica Llatina, les propostes són coincidents amb la política desenvolupada pel PP en aquests últims quatre anys: defensen enfortir els llaços en els àmbits del coneixement, la cohesió social i la cultura; parlen d'una estratègia comuna per potenciar l'espanyol al món; aposten per incorporar a les pimes a la relació empresarial entre els dos costats del bassal i veuen les inversions llatinoamericanes a Espanya com a instrument de recuperació econòmica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés