Actualitzat 25/11/2020 16:52 CET

L'acord d'ERC i el Govern espanyol preveu una inversió a Catalunya superior als 2.300 milions

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el portaveu d'ERC al Congrés,  Gabriel Rufián, en una roda de premsa telemàtica.
EUROPA PRESS

Aragonès anuncia que el pacte dels PGE també inclou que la Generalitat gestioni l'IMV

BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres que l'acord entre els republicans i el Govern central sobre els pressupostos generals de l'Estat (PGE) preveu un increment de la inversió de l'Estat a Catalunya superior als 2.300 milions d'euros.

En una conferència de premsa telemàtica al costat del portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián, després que l'Executiva d'ERC hagi ratificat l'acord, ha destacat que les inversions i transferències de capital de l'Estat cap a la Generalitat arribaran al 19,13% del total, de manera que superarà "lleugerament" el pes del PIB català a Espanya.

Aragonès ha subratllat que és la primera vegada que això passa: "És un dels criteris pels quals havíem lluitat sempre i que no s'havia complert mai", i ha defensat que aquesta inversió és "una xifra totalment excepcional", perquè suposa un increment respecte als PGE vigents i dels darrers anys, i ha reivindicat que és la transferència més alta d'aquest segle.

INGRÉS MÍNIM VITAL

Aragonès ha explicat que el pacte també contempla que la Generalitat gestioni directament l'ingrés mínim vital (IMV), que ha qualificat de "fita important", i ha recalcat que servirà per coordinar-lo amb altres prestacions com la renda garantida de ciutadania (RGC).

Preguntat sobre què inclou l'acord, ha incidit que la llei de l'IMV ja contemplava la possibilitat que la Generalitat gestionés aquest subsidi i que s'ha pactat que aquesta gestió es dugui a terme directament des de Catalunya.

Ha afegit que també hi haurà una transferència de recursos per cobrir-ne els costos i per incorporar personal que se n'encarregui, però ha aclarit que els criteris sobre com es reparteix l'IMV i quines persones hi poden accedir no es modificaran.

A més, el dirigent republicà ha informat que el pacte amb el Govern espanyol incorpora un increment en el finançament de polítiques de dependència i de beques educatives, una moratòria de la cotització dels autònoms al desembre, gener i febrer, i la creació d'un corredor humanitari per a projectes d'ajuda humanitària, de refugiats i sol·licitants d'asil.

FONS EUROPEUS

El vicepresident del Govern ha explicat que el pacte també garanteix que la Generalitat participi directament en el repartiment dels fons europeus de recuperació per la pandèmia, tant per identificar els projectes que s'han d'executar com la mateixa gestió dels recursos.

Ha concretat que el Govern gestionarà el 50% d'aquests fons, i ha detallat que seran 596 milions d'euros directes, 371 dels quals es destinaran a polítiques ambientals i 225 a habitatge, tot i que ha apuntat que aquestes xifres poden augmentar durant l'any "a mesura que els fons que no s'han distribuït es vagin redistribuint".

Així mateix, ha assegurat que amb l'acord evitaran que el Govern central enviï el pla a la Comissió Europea sense tenir en compte l'executiu català: "La Generalitat marcarà les seves prioritats i es traslladaran a La Moncloa perquè s'integrin dins del pla estatal. Ens assegurem una posició prèvia".

CONTROL FINANCER I 'DÚMPING FISCAL'

Tal com va informar ERC en l'anunci del preacord, el pacte per avalar els PGE incorpora l'aixecament del control financer sobre la Generalitat, cosa que Aragonès ha celebrat: "S'acaba la fiscalització permanent de les finances de la Generalitat i l'amenaça constant d'intervenció de l'Estat. Posem fi a cinc anys de 155 econòmic. Guanyem llibertat i marge de maniobra per donar més servei a la ciutadania".

Sobre l'acord per eliminar els avantatges fiscals a la Comunitat de Madrid i avançar en l'harmonització fiscal, Aragonès ha argumentat que es crearà un grup de treball per tractar aquesta qüestió i que servirà per acabar amb el 'dúmping fiscal', perquè considera que hi ha territoris que fan competència deslleial aprofitant-se de la seva situació, com en el cas de Madrid per ser la capital de l'Estat.

"S'han acabat els privilegis", i ha replicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que el seu model, que ha qualificat de neoliberal i centralista, està a les antípodes del d'ERC, i que treballaran per revertir aquesta situació.

"GARANTIA DE COMPLIMENT"

Aragonès ha emfatitzat que el pacte amb el Govern central també conté una disposició addicional específica per a Catalunya per "garantir el compliment" de les inversions i les transferències que preveuen els comptes.

"Pretén evitar el que s'ha produït altres vegades, que les inversions pressupostades no s'executin o s'executin per sota de la mitjana estatal", i ha explicat que es farà a través de la Comissió Mixta d'infrestructuras entre la Generalitat i el Govern central.

Segons ell, aquesta comissió era un instrument que no s'havia utilitzat fins ara perquè el Govern espanyol no la volia convocar, i que l'acord estableix que es reuneixi cada quatre mesos per avaluar l'execució de les inversions a Catalunya, en comptes de fer-ho "a any vençut".

No obstant això, ha insistit que "la millor clàusula de compliment de l'acord és que l'independentisme sigui cada vegada més fort", perquè considera que quan és més fort és més influent, i ha advertit que estaran atents que es compleixi el pacte dels PGE íntegrament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés