Soler (ACM): el paper de l'electe és "imprescindible" per a la qualitat democràtica
BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -
L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) vol impulsar un Estatut de l'Electe Local que concreti els seus drets i deures, per "dignificar, reconèixer i acompanyar" la tasca dels més de 9.000 electes locals.
La proposta ha centrat aquest dimarts el tercer taller legislatiu de l'ACM, dins de la iniciativa 'Legislem per avançar', en un debat que ha emès a les seves xarxes socials amb més de 150 participants d'administracions locals, informa en un comunicat.
El president de l'ACM, Lluís Soler, ha destacat que "el paper de l'electe local és imprescindible per a la transparència, qualitat democràtica, confiança en la ciutadania... S'ha de blindar, tant al moment d'entrar com en el de sortir".
El també alcalde de Deltebre (Tarragona) ha advocat a més per que el bagatge i l'experiència es converteixin en un valor afegit després del període institucional de servei públic, i ha recordat que "servir millor a la ciutadania passa també pel reconeixement i suport als 8.612" regidors de pobles i ciutats.
GIMÉNEZ-SALINAS, RIDAO, COROMINAS
La síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha dit que l'Estatut haurà de tenir en compte aspectes com el dret a la conciliació, a una retribució digna i a la necessitat d'un pla d'integritat.
El director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern (IEA), Joan Ridao, ha avisat que es parteix d'"una situació complicada en l'àmbit del govern local" i ha opinat que el text haurà de ser totalitzador, suficientment ampli i que tracti totes les qüestions de governança.
El director de la Fundació Transparència i Bon Govern, Lluís Corominas, ha explicat que la seva entitat vol donar "pautes perquè la protecció de l'electe local se situï en 2023 i fer un pas endavant en aquesta direcció".
JOANA ORTEGA
El debat s'ha centrat a valorar a l'electe local, en un document que "ha de servir per vetllar per a la protecció jurídica i reputacional de l'electe".
En un espai de debat amb participació d'electes locals, la secretària general de l'ACM, Joana Ortega, ha afegit: "Si volem que hi hagi un relleu de gent jove que vagin a les institucions locals, hem de reflexionar al voltant dels drets dels electes locals".
"Tothom pensa en les seves obligacions i cal incidir en aquest aspecte, el dels drets", ha defensat.