Publicat 2/4/2019 19:53:20 +02:00CET

L'ACM reivindica els ajuntaments com a espais per defensar la "llibertat d'expressió"

El president de l'ACM, David Saldoni, en el Comit Executiu de l'entitat
EUROPA PRESS - Archivo

Consensuen un manifest per commemorar els 40 anys d'ajuntaments democrtics

BARCELONA, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha reivindicat aquest dimarts el municipalisme com la solució davant els reptes del futur i considera que els ajuntaments han de ser espais centrals per defensar "la democrcia, la llibertat d'expressió i els drets i llibertats fonamentals".

D'aquesta manera es recull en el manifest '40 anys d'ajuntaments democrtics' que han consensuat aquest dimarts una trentena d'alcaldes durant l'última reunió de l'executiva de l'ACM abans de les eleccions municipals de maig.

El document recorda que el 3 d'abril del 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals democrtiques a Catalunya, i que aix va suposar "obrir el camí per a la normalització democrtica a tot el país".

Després d'erigir els ajuntaments com a baluards infranquejables de la democrcia, el manifest constata que "fa 40 anys tot estava per fer" perqu els municipis no disposaven de cap serveis bsics i calia millorar la qualitat de vida dels ciutadans, i que aix va ser possible grcies a la feina dels crrecs electes i tcnics locals.

"ESTRUCTURA D'ESTAT"

També reivindica que els ens locals són una "estructura d'Estat" i que així els han demostrat en assumir noves competncies, per que no ha estat fcil perqu sempre han patit obstacles amb el finanament.

Aposten així per una administració local forta, amb recursos suficients i amb competncies que els permetin mantenir el nivell d'exigncia dels serveis que presten als seus vens: "Si el món local s'uneix, som imparables. El comú denominador del municipalisme és la vocació de servei a la ciutadania".

A més, defensen que els ajuntaments han de ser "la punta de llana de la política, l'eix de referncia dels ciutadans i la columna vertebral de la democrcia", i han destacat que ha de ser el lloc en qu un pugui expressar-se lliurement, participar i involucrar-se en el que desitgi.