Publicat 4/12/2019 14:09:52 +01:00CET

L'ACM contribueix a combatre l'emergència climàtica i facilita eines als municipis

Un cotxe emetent pol·lució.
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) ha destacat aquest dimecres la seva contribució a la lluita contra l'emergència climàtica, i proporcionarà eines als municipis catalans que permeten avançar en àmbits com la descarbonització de la mobilitat i l'impuls de l'economia circular i la biodiversitat.

El president de l'entitat, Lluís Soler, ha defensat que combatre l'emergència climàtica és "una prioritat absoluta per al municipalisme català", perquè amenaça la qualitat de vida i la prosperitat al planeta i afecta els pobles i ciutats.

Aquesta és una de les màximes prioritats de l'ACM en aquest mandat: "Tenim clar que cal fer un pas endavant per ser més sostenibles i lluitar contra el canvi climàtic", i els pobles i ciutats tenen un paper clau per contribuir a una realitat més verda, amb transformacions en l'economia, la mobilitat i el sistema productiu, ha dit el president de l'entitat.

"Tenim un triple compromís amb l'emergència climàtica": oferir eines per mitigar les emissions de CO2 mitjançant la central de compres; participar en mesures legislatives que vinculen l'emergència climàtica i el món local, i impulsar polítiques a favor de la descarbonització de la mobilitat, l'economia circular i la preservació de la biodiversitat, ha remarcat Soler.

MESURES I INICIATIVES

L'ACM aposta per la sostenibilitat en la seva central de compres --ha introduït criteris més sostenibles en coordinació amb la Direcció de Qualitat Ambiental i l'Institut Català de l'Energia de la Generalitat--, i participa en la preparació de la cimera catalana davant l'emergència climàtica, que se celebrarà a Barcelona el 17 de gener.

Aposta per la mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics i híbrids que poden adquirir els ens locals, i ha introduït prescripcions tècniques sostenibles de compliment obligatori en la licitació de subministraments elèctrics per als ens locals perquè l'energia sigui 100% verda.

En total, 910 ens locals contracten el subministrament elèctric a través de l'AMC, per la qual cosa fan servir energia verda --suposa reduir l'emissió de 250.000 tones de CO2 a l'any--, i l'entitat també ha impulsat un acord perquè els municipis puguin adquirir calderes de biomassa i n'ha licitat un altre per un enllumenat públic LED, entre d'altres mesures.

A més, l'ACM és membre actiu del Pacte Nacional per la Transició Energètica i el Pacte dels Alcaldes pel Clima i l'Energia, i posa especial atenció en la Cimera de l'ONU pel canvi climàtic que se celebra a Madrid, perquè és "una oportunitat per assumir compromisos més ambiciosos".