Publicat 13/4/2019 12:40:04 +02:00CET

Kim diu que la tensió entre Corea del Nord i EUA podria augmentar després del fracàs de les converses

Corea.- Kim Jong Un adverteix els líders del seu partit que els comportaments "no desitjats" seran eradicats
-/KCNA/dpa

SEÜL, 13 abr. (Reuters/EP) -

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha dit aquest divendres que el fracs de les converses amb el president dels Estats Units, Donald Trump, podria derivar en un augment de la tensió existent en els últims anys entre Washington i Pyongyang.

No obstant aix, ha reiterat la seva intenció de mantenir una altra trobada amb el mandatari del país nord-americ si els Estats Units acudeix a la propera cimera amb una "actitud adequada", segons ha recollit aquest dissabte l'agncia estatal KCNA.

Així mateix, ha anunciat que esperar fins al final d'aquest any al fet que el Govern dels Estats Units prengui la seva decisió, d'acord amb KCNA.

"El que es necessita és que els Estats Units pari amb la manera en la qual realitza els seus clculs actualment i vingui amb una nova forma de pensar", ha dit el líder del país asitic en un discurs ofert durant la jornada del divendres.

Les paraules de Kim han arribat un dia després que Trump afirmés durant una trobada amb el seu homleg sud-core, Moon Jae-in, que podrien aconseguir-se "petits acords" amb Corea del Nord, si bé va recalcar que treballa per a "un gran acord".

"M'agradaria veure quin acord és. Hi ha diversos acords petits que podrien tenir lloc. Podrien passar coses. Es poden treballar, pas a pas, algunes peces", va assenyalar, abans de subratllar que "ara s'est parlant del gran acord".

"El gran acord és acabar amb les armes nuclears", va manifestar Trump, qui va ressaltar que passaran "moltes coses tremendes" relatives a Corea del Nord. A més, va destacar que abordaria amb Moon la possibilitat d'una tercera cimera amb el líder nord-core, Kim Jong-un.

En aquest sentit, va desvetllar que est tractant amb Seül "certs assumptes humanitaris" i la possibilitat de lliurar ajuda alimentria a Pyongyang, segons ha recollit l'agncia de notícies Reuters.

Trump va descriure la seva relació amb Kim com a forta i va traslladar "una clida salutació" al líder nord-core i a la població del país asitic. "Esperem que acabi amb una gran solució (...) per al món", va afegir.

Per la seva banda, Moon va advocar per la celebració d'una tercera cimera entre Trump i Kim i va argumentar que "la situació en la península de Corea va canviar drsticament" després de la primera trobada entre tots dos mandataris al juny de 2018.

Aquesta trobada entre Trump i Moon va ser el primer que es va celebrar després que la segona cimera que va tenir lloc al febrer entre el líder nord-core i el president del país nord-americ se saldés sense acord.

Kim i Moon es van reunir tres vegades el 2018 i el líder nord-core va prometre viatjar a Corea del Sud en resposta a la visita del líder sud-core a Pyongyang al setembre. Els analistes diuen que una quarta reunió entre els dos líders podria facilitar una altra reunió entre Corea del Nord i els Estats Units.