JxSí guanyaria les catalanes perdent suport i SíQueEsPot doblaria escons segons el CEO

Actualitzat 18/3/2016 11:39:47 CET
El director del CEO, Jordi Argelaguet
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 Març (EUROPA PRESS) -

   JxSí, la coalició d'ERC i CDC, guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin ara amb 56-58 escons, perdent suport respecte als 62 que va aconseguir en les últimes autonòmiques, al setembre.

   Són dades d'una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat a partir de 1.500 entrevistes del 22 de febrer al 8 de març, en plenes negociacions sobre la investidura d'un president del Govern al Congrés.

   Segons la mateixa enquesta, C's aconseguiria 22-23 escons (té 25), SíQueEsPot doblaria suports fins a 21-23 diputats --ara té 11--, el PSC tindria 13-14 (té 16), la CUP 9-11 (té 10) i el PP 9-10 diputats (té 11).

   En intenció directa de vot, JxSí aconseguiria el 30,9% dels sufragis, SíQueEsPot el 17,9%, C's 16,7%, el PSC 12,2%, la CUP 7,5% i el PP 7%.

   Si en uns eventuals comicis es confirmessin aquestes dades, la CUP i JxSí podrien perdre la majoria absoluta que tenen ara al Parlament i a la qual apel·len per seguir donant passos cap a la independència.

   Ara disposen de 72 diputats --62 JxSí i 10 la CUP, estant la majoria absoluta en 68--; l'enquesta els dóna 69 diputats en la seva versió més positiva, i 65 en la seva versió més negativa, fet que le faria perdre aquesta majoria absoluta.

"INCREMENT IMPORTANTÍSSIM"

   Argelaguet ha dit que un dels punts més destacats de les xifres és l'"increment importantíssim" de la coalició liderada per Lluís Rabell, SíQueEsPot, que ara és cinquena força al Parlament amb 11 diputats i podria col·locar-se com a segona empatada amb C's amb 23 escons.

   El director ha preferit no valorar els motius d'aquest creixement, ja que les hipòtesis podrien ser diverses, però sí ha volgut assenyalar que la negociació de la investidura al Congrés ha augmentat la presència mediàtica de Podem --un dels integrants de la coalició-- i que Catalunya és "terreny fèrtil" per als seus plantejaments.

   En resum, només SíQueEsPot que creix amb força a Catalunya; la CUP es manté estable, podent guanyar o perdre un escó, mentre que la resta de forces té una tendència a la baixa sense que cap sigui molt acusada.

FUGUES DE VOT

   L'enquesta mesura a més la fidelitat dels votants a través del record de vot: segons la xifres, la CUP seria el que té més problemes per retenir als seus votants, mentre que JxSí és el que tindria menys problemes.

   Un 65,3% dels enquestats tornaria a votar la CUP, mentre que un 11,6% dels seus votants sospesa donar la seva confiança a SíQueEsPot i el 15,6% a JxSí.

UNIÓ I EL PACMA

   A preguntes dels periodistes, Argelaguet ha respost que les enquestes segueixen mostrant que Unió no té suports per tornar a les cambres legislatives: cap dels 1.500 entrevistats cita aquest partit i dos han citat el terme "democratacristians".

   Ha destacat que, per contra, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) aconsegueix per primera vegada que l'1% dels enquestats ho citi, per la qual cosa aconsegueix tenir la seva pròpia etiqueta en les dades de l'enquesta.