Publicat 05/11/2020 19:53CET

JxCat proclamarà el seu candidat a "optar" a la Presidència de la Generalitat el 29 de novembre

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, al costat de la vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi, en l'acte de clausura del congrés fundacional del partit.
JXCAT - Archivo

   Triarà en unes primàries en doble urna al seu presidenciable i als candidats en les circumscripcions

   BARCELONA, 5 nov. (EUROPA PRESS) -

   JxCat proclamarà el 29 de novembre el seu candidat que "optarà a la Presidència de la Generalitat" en les eleccions catalanes previstes el 14 de febrer, després d'haver participat en un procés de primàries, a l'espera que l'expresident català Carles Puigdemont aclareixi si s'hi presentarà.

   El reglament, que s'aprovarà aquest diumenge, estableix que les primàries de JxCat se celebraran en una doble urna: la primera per triar el "candidat que optarà a la presidència de la Generalitat", i la segona per designar les persones que ocuparan els principals llocs en cada circumscripció, com els caps de llista.

   Una vegada s'aprovi el text, començarà el procés d'elecció del presidenciable, i la presentació de candidatures per concórrer a la segona urna no començarà, com a mínim, fins el dia després d'aquesta proclamació.

   Aquest punt obre la porta al fet que els possibles candidats que no siguin triats com candidats la presidència de la Generalitat en la primera urna puguin concórrer a les primàries per les circumscripcions.

   A l'espera que Puigdemont aclareixi si es presentarà a les primàries per ser el candidat a la Generalitat, fins al moment en aquesta carrera s'han postulat públicament la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

   No obstant això, Calvet va afegir recentment que no es presentarà al lloc si Puigdemont vol liderar JxCat en les eleccions catalanes, i optaria llavors per presentar-se per ocupar altres llocs per sota de la candidatura.

   En el reglament, JxCat recull que volen que el procés de configuració de les llistes sigui "democràtic i plenament transparent" en relació a la participació dels afiliats en les decisions que es prenguin, i que es garanteixi la paritat de gènere amb el sistema de llistes cremallera i l'equilibri territorial.

CIRCUMSCRIPCIÓ ÚNICA

   Per a l'elecció del presidenciable, la circumscripció serà única a tota Catalunya i, a més dels afiliats, els simpatitzants que ho sol·licitin podran ser candidats si així ho aprova l'Executiva.

   Així, des del dilluns fins el dimecres podran presentar la seva candidatura i hauran d'aconseguir 100 avals d'afiliats, i una vegada els aconsegueixin i es comprovi la seva validesa es tancarà el mecanisme de recepció de nous avals.

   El 16 de novembre està previst que es validin i hi hagi la proclamació de candidatures, que podran fer campanya fins a la votació i proclamació del candidat.

SEGONA URNA

   En relació a la urna per triar els integrants de les quatre circumscripcions electorals (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona), també podran presentar-se a les primàries els afiliats i els simpatitzants que ho sol·licitin, si ho aprova l'Executiva, però en aquest cas no es requerirà presentar avals.

   El procés servirà per triar les persones que ocuparan els tres primers llocs per a la circumscripció de Lleida i Tarragona, les quatre primeres posicions de Girona, i a Barcelona s'escolliran, sota el mateix criteri, les vuit persones immediatament posteriors al que hagi estat triat cap de llista per presidir la Generalitat.

   Segons el reglament, cada afiliat podrà votar un màxim de dues persones a Lleida i Tarragona, tres a Girona i sis a Barcelona, i les candidatures s'ordenaran seguint el criteri de major a menor nombre de vots obtinguts, i només es podrà modificar per l'Executiva de JxCat per garantir la paritat i l'ordenació en cremallera.

   La direcció del partit completarà la llista de cadascuna de les circumscripcions una vegada s'hagin proclamat els resultats d'ambdues urnes sobre la base de diversos criteris, com són el suport que hagin tingut les persones que no hagin estat designades automàticament com a integrants de la candidatura, la paritat, la pluralitat ideològica, l'equilibri territorial i la diversitat professional i generacional, entre uns altres.

   En relació als dos últims llocs de cada llista, l'adreça es reserva el dret a incorporar els noms que consideri per ser "posicions simbòliques" en què se situen persones d'especial projecció i prestigi.

SINDICATURA ELECTORAL

   El document també preveu la constitució de la Sindicatura Electoral, que estarà integrada per quatre persones a proposta de la direcció, i que estarà presidida per un membre de l'Executiva que tindrà vot dirimente en cas d'empat.

    L'òrgan serà responsable de la creació, publicació i tancament del cens electoral, format pels afiliats al corrent de pagament de JxCat, així com del recompte de vot, l'arxiu de les actes de votació i la proclamació provisional i definitiva de resultats, entre altres funcions.

   La votació serà secreta, personal i intransferible, excepte la dels presos de l'1-O que podran fer-ho a través de terceres persones.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés