JxCat no ha recollit ni signat la notificació del TC en veure-la "il·legítima" i sense base legal

Publicat 10/10/2019 22:45:41CET
Josep Costa i Eusebi Campdepadrós (JxCat).
EUROPA PRESS

Descarta que la CUP formi part de la Mesa després de l'oferiment dels 'cupaires'

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

Els diputats de JxCat i membres de la Mesa del Parlament, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, han explicat aquest dijous que no han recollit ni signat la notificació del Tribunal Constitucional (TC) perquè la consideren "il·legítima" i sense base legal, segons Costa.

En roda de premsa, ha explicat que han actuat com ja ho van fer quan van rebre altres requeriments d'aquest tipus --que ha descrit com a "coaccions i amenaces"--, i ha dit que aquest ha estat el primer amb un Executiu central socialista, malgrat que el PSOE es va mostrar contrari a la reforma legal que faculta al TC en aquestes funcions, segons ell.

Ha sostingut que el Govern en funcions de Pedro Sánchez veu ara aquesta modificació legal "amb el mateix entusiasme que ho feien Rajoy i Sáenz de Santamaría", en referència a l'expresident i l'exvicepresidenta de Govern central, després que el TC hagi advertit als membres de la Mesa de possibles responsabilitats penals si no paralitza iniciatives contràries a resolucions del tribunal.

Costa ha avisat que el TC vol atribuir a la Mesa unes funcions per "aplicar la censura" en el Parlament que els seus membres ni volen ni poden exercir, perquè la Mesa ha de limitar-se a acceptar iniciatives que s'adecuen en forma sense entrar a valorar el seu fons, per la qual cosa no pot aplicar una censura prèvia, en les seves paraules.

"Al TC ningú li ha negat el dret d'anul·lar resolucions que aprova el Parlament. En el que no té legitimitat es per fer aplicar la censura prèvia" i impedir que es tramitin certs debats en funció del contingut, ha agregat el vicepresident primer de la Mesa.

LA CUP A LA MESA

Després que la CUP s'hagi ofert a entrar a la Mesa, Campdepadrós ho ha rebutjat argumentant que ja es va abordar aquesta possibilitat al principi de la legislatura: "En aquest moment no veiem cap motiu per canviar l'estructura de la Mesa" i consideren convenient mantenir la seva composició després de l'avís del TC.

Costa ha dit que, encara que és una comunicació del TC, aquesta es basa en un escrit de l'Advocacia de l'Estat a instàncies del Govern central: "El que demanen en la notificació no està previst en cap llei, sinó que es desprèn d'una petició que fa el Govern central".

DOS MESOS PER IMPUGNAR

Preguntats per si preveuen alguna conseqüència, Costa ha dit que el tribunal serà qui decideixi, i Campdepadrós ha explicat que, en una ocasió en la qual van actuar de la mateixa manera, agents de la Guàrdia Civil es van presentar en els habitatges de tots dos per lliurar-los la notificació.

Costa ha avançat que estudiaran si recórrer la decisió, com han fet en altres ocasions, i ha dit que el termini per impugnar aquests assumptes és de dos mesos, per la qual cosa creu que podria haver-se quedat fora: "Per què ara, quan han passat dos mesos, té aquesta pressa per censurar el debat polític a Catalunya?", s'ha preguntat.