Publicat 19/11/2019 14:24:00 +01:00CET

JxCat explora acords per formar grup al Senat i ho intentarà amb partits nacionalistes com Coalició Canària

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries (arxiu)
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

MADRID, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha dit que la seva formació s'està reunint amb diferents grups parlamentaris per configurar un grup propi a la cambra alta i no descarta pactar amb partits com Coalició Canària per no integrar-se en el Grup Mixt.

"Normalment, sempre que hem format grup al Senat ha estat amb grups nacionalistes de diferents intensitats" i "després cadascú fa el seu paper, com hem fet en altres legislatures", ha explicat Cleries als mitjans de comunicació després d'acompanyar els senadors de JxCat a presentar les seves credencials al Senat.

El senador ha destacat que té "l'esperança" d'acordar la formació d'un grup abans del tres de desembre, quan es constituiran les Corts Generals. Per això, segons ha indicat, JxCat manté trobades "aquests dies" amb altres formacions per arribar a deu senadors, el mínim que exigeix la cambra alta per formar un grup propi.

En les generals del mes d'abril, JxCat va obtenir quatre senadors i van formar grup parlamentari amb Coalició Canària, Agrupació Herreña independent (AHÍ) i el Partit Nacionalista Canari (PNC), amb un senador cadascun. Un total de set senadors perquè després de constituir grup, pot baixar el nombre de membres fins a sis.

Cleries també ha apuntat que tot i que sigui un grup propi, dins d'ell cada partit defensa, "com s'ha fet fins ara", les seves iniciatives polítiques "amb plena llibertat". Per la qual cosa es tracta més aviat d'una estratègia" per poder tenir "més pes parlamentari" durant la legislatura.

A més, el senador ha ressaltat que no volen pertànyer al Grup Mixt perquè seria "molt nombrós i molt difícil de gestionar" en estar integrat per molts partits de diferents ideologies. "Crec que és més beneficiós per a tothom poder tenir un grup parlamentari. Així pots presentar més iniciatives i tenir un paper al Senat molt més profund i actiu que si et quedes al Grup Mixt, per tant, hi estem treballant i esperem que puguem tenir grup", ha conclòs.