Publicat 20/02/2018 19:25

JxCat i ERC recuperen la sintonia una setmana després del seu enfrontament al Parlament

Eduard Pujol, Elsa Artadi i Roger Torrent
EUROPA PRESS

Utilitzen de nou els lletrats perquè arbitrin els punts més delicats de la investidura

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

JxCat i ERC han exhibit aquest dimarts sintonia al Parlament sobre els seus plans per a la investidura, just una setmana després que les seves diferències esclatessin en públic i les airegessin, per separat, des de la sala de premsa de la Cambra catalana.

Aquest dimarts els dos partits han pactat consultar els lletrats del Parlament si la reforma de la llei que proposa JxCat per investir a Carles Puigdemont a distància entra en conflicte amb la interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) que posava condicions a la investidura del president cessat.

L'alt tribunal va avisar que la investidura de Puigdemont ha de complir amb dos supòsits: que estigui presencialment a la Cambra i que es personi davant la justícia primer i obtingui el permís del jutge, i la reforma de la llei persegueix el contrari, donar cobertura a una investidura sense haver de tornar de Brussel·les.

Amb la decisió de preguntar als lletrats els dos partits independentistes cedeixen respecte a la seva disputa inicial: ERC accepta tramitar una llei que en principi no volia, i JxCat s'arrisca al fet que els lletrats exposin que aquesta tramitació suposaria un nou xoc amb el TC.

PROTAGONISME DELS LLETRATS

Des que ha començat la legislatura, ERC i JxCat han demanat dos informes als lletrats de la Cambra: el d'aquest dimarts sobre la reforma de la llei per investir a Puigdemont i el de fa una setmana sobre si havia començat el compte enrere de dos mesos per trobar a un president.

Aquesta actitud contrasta amb la que va mantenir JxSí la passada legislatura, quan va vetar diversos informes demanats per grups de l'oposició i fins i tot va fer cas omís a tots els advertiments que van arribar dels lletrats que la declaració de la República era il·legal.

En aquesta legislatura els dos partits independentistes han convertit els lletrats en els àrbitres de les seves negociacions: quan encallen en algun punt sobre com desenvolupar la investidura, demanen un informe jurídic per trobar una sortida.

NEGOCIACIONS

L'acord entre ERC i JxCat que s'ha visualitzat a la Mesa és un reflex públic que les negociacions per tancar una investidura també avancen en un sentit positiu, han explicat a Europa Press fonts coneixedores de les mateixes.

Asseguren que en els últims dies les converses han estat "intenses" i situen un possible pacte en un termini no superior a les dues setmanes, la qual cosa suposa un avanç considerable respecte als retrets creuats que es van llançar fa just una setmana.

A més, ja ha acabat tota la ronda de compareixences de líders sobiranistes al Suprem, i això també dona més marge per arribar a un acord d'investidura.

ERC segueix insistint que no vol acords parcials sinó presentar públicament un acord global que inclogui tots els vessants del pacte: des de com celebrar una investidura a la Cambra sense que suposi conseqüències penals, fins a la composició del Govern i el full de ruta de la legislatura.

La principal incògnita segueix sent la mateixa: si JxCat intentarà investir Puigdemont al Parlament arriscant-se a obrir un nou conflicte amb el TC, o si acceptarà un investidura simbòlica des de Brussel·les i a Catalunya proposarà un candidat alternatiu.

DUES SETMANES, DOS PLENS

En paral·lel a les negociacions per a la investidura, Cs segueix exigint al president del Parlament que convoqui un ple de forma imminent perquè tots els partits exposin la seva estratègia sobre com desbloquejar la investidura.

Fonts parlamentàries consultades per Europa Press asseguren que l'escenari més probable és que se celebri la setmana que ve, i que sigui un format de plenari similar al d'un Debat de Política General en el qual puguin abordar diverses temàtiques.

Això obriria la possibilitat de presentar propostes de resolució, i JxCat i ERC podrien utilitzar aquest escenari per aprovar amb la CUP des de textos relacionats amb la immersió lingüística, fins al text que van anunciar --però mai van presentar-- per restituir la "legitimitat" de Puigdemont.

Així, la setmana que ve se celebraria el ple que proposa Cs, i per a la següent es deixaria el d'investidura si es confirmen que les negociacions entre ERC i JxCat arriben a bon port.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés